Opgelet

Reeks overvallen op Wageningse studenten: 'Wees waakzaam'

26 augustus 2019 17:08 Aangepast: 26 augustus 2019 18:37
archieffoto Beeld © iStock

De politie in Wageningen roept studenten van de Wageningen Universiteit op waakzaam te zijn: afgelopen week waren er drie incidenten waarbij vrouwelijke studenten werden bedreigd en beroofd. Er wordt nu onderzocht of er een verband is tussen de drie overvallen. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heerst in vrijwel alle studentensteden een groot gevoel van onveiligheid.

Afgelopen zaterdagnacht fietste een 22-jarige studente in Wageningen van de Marijkeweg naar de Haarweg. Vanuit de bosjes sprongen ineens drie mannen die de jonge vrouw bedreigden met een mes en probeerden te beroven van haar tas. Dat lukte niet, maar de studente raakte wel lichtgewond.

Man met bivakmuts

Het was het derde soortgelijke incident in een week tijd. Ook een week eerder werd een vrouw ’s avonds laat in het weekend bedreigd met een wapen en gedwongen haar spullen af te geven. En woensdag werd een vrouw lastiggevallen door een man met een bivakmuts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tilburgse studenten bedreigd met mes: 'Ik ben nu jullie drugsdealer'

"We onderzoeken of er een verband is tussen de verschillende incidenten in Wageningen. We roepen mensen op alert te zijn en bij onraad direct 112 te bellen. Ook mensen die meer weten, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie", zegt een woordvoerder van de politie.

Geen toeval meer

Twee van de drie overvallen gebeurden op de Haarweg, vlakbij enkele studentencomplexen van de Wageningen Universiteit. De medewerkers van de universiteit zijn dan ook 'erg geschrokken'. "Bij de eerste denk je 'dat is vervelend'. Bij het tweede incident denk je 'hmmm, dat is wel vlak na elkaar. Dat is raar'. En de derde keer denk je: 'dit kan toch bijna geen toeval zijn?'", zegt Simon Vink, woordvoerder van de Wageningen Universiteit tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Survivalgids voor nieuwe studenten

Maandagmiddag gaat de universiteit in gesprek met politie gemeente en studentenhuisvester Idealis. Tot nu toe hebben beveiligingsmedewerkers van de universiteit al opdracht gekregen extra scherp te zijn en vaker te surveilleren rond de campus en hun controleronde uit te breiden.

Onveiligheid = groot probleem

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) krijgt uit veel studentensteden – zoals Nijmegen, Ede, Utrecht, Amsterdam, Delft, Leiden en Eindhoven – meldingen van studenten die zich onlangs onveilig hebben gevoeld. "We spreken echt van een groot probleem", zegt Alex Tess Rutten, voorzitter van de LSVb tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rappen voor studentenkamer: 'Alles om op te vallen'

Volgens Rutten is dit probleem een gevolg van de woningnood onder studenten. "Er is weinig plek in het centrum dus wijken studenten uit naar studentenhuisvesting buiten het centrum op vaak afgelegen plekken met slechte verlichting of ze hebben weinig geld waardoor ze in de minder goede wijken gaan huren."

Patrouilles op de campus

De gemeenten en de studentenhuisvestingcorporaties moeten volgens Rutten nu met strengere maatregelen komen zoals het voorkomen dat studenten op afgelegen plekken worden gehuisvest of het regelen van patrouilles op campussen buiten de stad.

Signalement aanvaller

  • 20-25 jaar oud
  • Droegen alledrie een donkere hoodie met capuchon, één had een witte opdruk
  • Donkere broeken
  • Spraken Engels met een Nederlands accent
  • Droegen alledrie handschoenen

Bron: Politie.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore