Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
CV passé?

Nieuwe baan? Niet de recruiter maar de sollicitant krijgt betaald

26 augustus 2019 14:45 Aangepast: 26 augustus 2019 18:40
Beeld © iStock

Normaal gesproken krijgt een recruiter geld als hij of zij een geschikte kandidaat op de juiste plek weet te plaatsen. De start-up Karreer wil dat helemaal anders doen: niet de recruiter maar de sollicitant krijgt betaald, nog voordat het sollicitatiegesprek of die nieuwe baan binnen is.

'Wat vind je van Epke Zonderland?' 'Wat vind je van alcohol?' en 'Wat vind je van Blokker?' Aan de hand van deze en nog 197 vragen maakt de nieuwe app Karreer van de gelijknamige start-up een profiel van de werkzoeker. Alleen al met het invullen van de vragenlijst krijgt de sollicitant 20 euro. Als het bedrijf geïnteresseerd is en je gegevens wil, krijg je 90 euro. Komt het daadwerkelijk tot een sollicitatiegesprek, dan krijg je 200 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

#Vacature ook in 2019 populairste hashtag op Twitter

"Bedrijven zijn al heel erg gewend om te betalen voor een nieuwe werknemer", zegt Schelte Meinsma van Karreer.com tegen Editie NL. "Ze betalen nu voor recruitment en voor het doen van persoonlijkheidstesten. Wij draaien het om: wij geven geld aan de professional, die verdient aan het feit dat een werkgever geïnteresseerd is."

Algoritme en profielschets

Deze app, die de antwoorden én de snelheid waarmee deze antwoorden zijn gegeven verwerkt in een algoritme waarna een profielschets verschijnt, moet bovendien het CV vervangen. "Wij geloven niet in het cv, maar meer in je visie, je beeld op de toekomst en je ambitie", zegt Meinsma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vacaturesites komen in verzet tegen banenzoektool van Google

Sangita de Jong, projectmanager HR & recruitment bij Frisse Blikken, is het met Meinsma eens dat je aan de hand van een CV niet meer kunt inschatten of iemand bij de functie of de organisatie past. "Het blijft wel belangrijk om te weten wat je in het verleden hebt gedaan maar het is veel belangrijker om te weten wie je bent als persoon, wat je waarden zijn en of je ambities passen bij de organisatie", zegt De Jong tegen Editie NL.

Gek worden van recruiter

Dat met deze app de werkzoekende aan zet is in plaats van de recruiter is volgens De Jong 'een goed idee'. "Jij als werkzoekende bepaalt welke informatie over jou wordt gedeeld, en niet de recruiter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IT'ers belaagd door recruiters: 'Word gek van die clusterbommen'

Toch blijft De Jong sceptisch over de app. "Je moet wel een heel goede vragenlijst hebben én een goede manier vinden om alles te matchen. Wat betekent een match van 80 procent? Een goed algoritme bouwen is echt niet gemakkelijk."

Discussie over privacy

Bovendien maakt De Jong zich zorgen over de privacy van de kandidaten. "Persoonlijke data is geld waard. Ik denk dat deze discussie zou weleens heftig kunnen worden. Zou een gewilde IT’er hier wel voor open staan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van