Helmplicht

Voetbalveld op, dus helm op?

23 augustus 2019 13:24 Aangepast: 23 augustus 2019 18:37
Bundesliga-voetballer Klaus Gjasula pleit voor een helm voor alle voetballers Beeld © Getty Images

De Bundesliga-speler Klaus Gjasula weet inmiddels niet beter: naast zijn voetbaltenue, scheenbeschermers en voetbalschoenen hoort ook een helm tot zijn standaard voetbaluitrusting. De Albaniër is de helm gaan dragen nadat hij in 2013 zijn jukbeen brak. Volgens hem zouden andere voetballers er ook goed aan doen om een helm tijdens de wedstrijd te dragen. Maar is dat wel een goed idee?

De middenvelder van het Duitse SC Paderborn mag dan een opvallende verschijning zijn met zijn helm, hij is niet enige voetballer die standaard een helm draagt. Eén van de bekendste voorbeelden is voormalig Chelsea-keeper Petr Cech, die een schedelbasisfractuur opliep na een botsing met een speler in 2007. Sindsdien betrad hij nooit meer helm-loos het voetbalveld.

De voetbalvakbond FIFPro en de Nederlandse spelersvakbond VVCS hebben aangekondigd uitgebreid onderzoek te gaan doen naar blessures bij spelers. Er wordt gekeken naar blessures aan de knie, de enkel maar óók aan het hoofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Bundesliga-middenvelder wil dat iedere speler een helm gaat dragen

Toch gaat het verplicht stellen van een helm voor alle spelers bij voorbaat al 'te ver' voor Evgeniy Levchenko, voorzitter van VVCS. "Een helm beschermt alleen tegen fractuur, tegen dingen die bloed veroorzaken. Maar een helm beschermt niet tegen bijvoorbeeld hersenschuddingen", zegt Levchenko tegen Editie NL.

Lacherig over helm

"Waar ik voor zou willen pleiten is dat we in ieder geval over de mogelijkheid van het dragen van een helm wordt gesproken, nu wordt er vaak nog wat lacherig over gedaan", zegt Levchenko.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Speler loopt hersenschudding op, speelt door, scoort en kan goal niet meer herinneren

Bovendien wil de oud-profvoetballer een ander medisch protocol ontwikkelen: "Volgens onderzoeken heb je 10 tot 15 minuten nodig om een hersenschudding te kunnen constateren. Wij vinden dat een speler zeker die tijd van het veld moet kunnen worden gehaald. Nu wordt er vaak 1 of 2 minuten gekeken. Er zijn spelers die te snel het veld op gingen, en blijvende schade hebben opgelopen."

Jezelf niet schrap zetten

Ook Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB, denkt dat 'er nog veel te winnen valt' op het gebied van kennis over hersenschuddingen. Maar met een helm ga je die hersenschuddingen volgens hem niet voorkomen. "Nee, dat is kansloos en daar is geen bewijs voor. Zo'n hersenschudding komt op onverwachte momenten: je bent niet in staat om jezelf schrap te zetten. Voor bepaalde wonden of breuken zou het daarentegen misschien wel kunnen helpen", zegt hij tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spurs: Vertonghen heeft geen hersenschudding

Bovendien ziet Goedhart dat spelers die een helm dragen, juist meer risico nemen. "Als je op de grond ligt en er komt een tegenstander aan denk je ‘laat maar komen’. Hetzelfde effect zie je bijvoorbeeld ook in een auto: als je je veilig voelt, neem je meer risico."

Kopverbod?

In de Verenigde Staten geldt een kopverbod voor de jeugd onder de 12 jaar. Maar ook dat is volgens Goedhart geen reële oplossing om hersenletsel te voorkomen.  "We passen de grootte en de zwaarte van de bal aan aan de leeftijd van de kinderen. Maar een verbod? Nee, als je niet weet hoe je moet koppen, is dat later ook weer gevaarlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore