Brandveiligheid

Tips van de brandweer: zo voorkom je brand in je studentenhuis

22 augustus 2019 13:20 Aangepast: 22 augustus 2019 15:08
Een uitgebrande studentenkamer Beeld © Brandweer Enschede

Het nieuwe studiejaar staat voor de deur en een hoop studenten gaan voor het eerst op kamers. Er is dan meer waar je je zorgen om moet maken dan je huisgenoten of hoe de wasmachine werkt, waarschuwt de brandweer Twente op Facebook. "In alle drukte denk je waarschijnlijk niet meteen aan de brandveiligheid van je kamer, maar die is wel belangrijk."

Je moet er niet aan denken dat er brand in je studentenhuis uitbreekt, maar toch kan het overal gebeuren. Er is volgens de brandweer gelukkig veel wat je zelf kan doen om de brandveiligheid te vergroten. Ze zetten een paar tips op een rij.

Rookmelders

Loop allereerst eens een rondje door het huis om te checken of een huisbaas alle verplichtingen nakomt, luidt het advies. "De verhuurder moet zorgen dat de woning brandveilig is. Dat betekent dat rookmelders in de gezamenlijke ruimtes, in elke wooneenheid en in de gangen en het trappenhuis moeten hangen."

Ook moeten er op elke verdieping blusmaterialen zijn en moeten deuren in de vluchtroute makkelijk en snel te openen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen rookmelder: kinderkamer afgebrand, kind ternauwernood gered

Frituren en roken

Er is meer wat je kan doen om zelf er voor te zorgen dat er geen brand uitbreekt. "Blijf bij je pan als je kookt, bakt of frituurt. Maak de filters van je wasdroger regelmatig schoon en gebruik zoveel mogelijk de originele oplader voor apparaten", schrijft de brandweer. Ook wordt aangeraden nooit in bed te roken.

Naast deze maatregelen om brand te voorkomen zijn er ook nog wat dingen die je kunnen voorbereiden op als er toch brand uitbreekt. "Zorg 's nachts voor gesloten deuren, bewaar de sleutel op een makkelijke plek bij de voordeur en oefen je vluchtplan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore