Veel meldingen

Dolende katten door vakantie: zo herken je een zwerfkat

22 augustus 2019 10:17 Aangepast: 22 augustus 2019 13:49
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Wel of geen zwerfkat? De Dierenbescherming zegt in de vakantieperiode meer meldingen te krijgen van dolende katten. Mensen denken vaak dat het zwerfkatten zijn, maar dat is meestal helemaal niet het geval.

Het gaat om katten die thuis blijven als hun baasjes op vakantie zijn. "Natuurlijk zorgen ze wel voor iemand die hun kat verzorgt. Toch gaan deze katten meer aandacht vragen in de buurt, omdat ze een aai of sociaal contact missen", aldus de Dierenbescherming.

Twijfel

Veel mensen twijfelen of zo'n kat wel een huis heeft en doen vervolgens een melding. Dat is niet direct nodig. "Doe de kat een halsbandje om met een briefje waarin je vraagt of de eigenaar of vakantieverzorger even wil bellen om te bevestigen dat deze kat gewoon ergens thuishoort", adviseert de Dierenbescherming.

Als je niet binnen twee weken wordt teruggebeld, kan je contact opnemen met de dierenambulance. Zij kunnen checken of de kat een chip heeft en ergens thuishoort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwerfkat sluipt huis in en bevalt daar van kittens: 'Ik hoorde gepiep'

Niet voeren

Vreemde katten kunnen ook beter niet gevoerd worden. "Hierdoor is de kans groter dat een kat niet meer thuiskomt en elders gaat snoepen."

Wettelijk mogen katten in Nederland gewoon vrij rondlopen. Als je het niet fijn vindt dat vreemde katten in jouw tuin rondstruinen, verwijst de Dierenbescherming naar een eerder bericht met tips om ze op een diervriendelijke manier te weren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore