Ga naar de inhoud
Uitvaart

Steeds meer Nederlanders kiezen crematie: 'We willen niet verpieteren onder de grond'

Beeld © ANP

Prinses Christina wordt morgen in besloten kring gecremeerd. Ze zal het eerste lid van de koninklijke familie zijn dat wordt gecremeerd. Haar bijzondere laatste wens past in een trend die landelijk gaande is. Steeds meer Nederlanders kiezen namelijk voor een crematie. Hoe komt dit?

Het aantal overledenen dat gecremeerd wordt, neemt toe. In 2000 koos iets minder dan 50 procent voor een crematie, in 2010 was het 57 procent en in de eerste helft van dit jaar ging het om 67 procent van de overledenen.

Controle

"Mensen willen steeds meer controle houden over hun leven", verklaart Eric Venbrux, hoogleraar Culturele Antropologie van de Radboud Universiteit, de stijging. "Ze willen voordat ze sterven al bepalen wat er met hun lichamelijke resten gebeurt en willen niet 'verpieteren' onder de grond."

Volgens hem is er sprake van een verandering in de gedachtegang. "Vroeger werd verbranden in het algemeen als eng beschouwd. Ook zijn er meer mogelijkheden met cremeren. Je bent niet aan een plek gebonden, maar een urn kun je meenemen naar huis. En de as kan je uitstrooien of zelfs in sieraden verwerken."

'Eerste
Lees ook:
'Eerste keer dat lid koninklijke familie wordt gecremeerd'

Persoonlijker en losser

Crematies hebben ook minder nasleep, legt Yvette Langbroek van Zuylen Uitvaartverzorging uit aan Editie NL. Dat speelt volgens haar steeds meer mee in de keuze van mensen om gecremeerd te worden. "Als nabestaande ontvang je bij een begrafenis jaren later nog een rekening voor de begraafplaats. En je hebt ook onderhoud of moet nadenken over verlenging van de grafrechten op de begraafplaats."

Dat is bij een crematie niet het geval. "Je ziet vaak dat oude mensen zeggen: ik wil het mijn kinderen niet aandoen om een graf te onderhouden", zegt Langbroek. "Crematies zijn ook steeds persoonlijker en losser geworden. Er wordt meer ingespeeld op persoonlijke wensen en niet zoals vroeger een kille aangelegenheid in een steriele aula met koffie en cake."

Bekijk hier de video:

02:39