230 euro voor gympen

'Jongeren geven bakken met geld uit aan nieuwe sneakers'

21 augustus 2019 15:30 Aangepast: 21 augustus 2019 18:38
Non in zijn exclusieve sneakerwinkel in Utrecht Beeld © Editie NL

Niet kleren maar schoenen maken de man. Uit onderzoek blijkt dat er jongeren zijn die een kwart van hun kledingbudget aan (luxe) sneakers uitgeven. Sommige 'rich kids' hebben zelfs ruim 700 euro per paar over.

Uit een analyse van Winkelstraat.nl onder 100 duizend transacties van meer dan 250 winkels en merken blijkt dat jongeren gemiddeld 230 euro uitgeven voor een nieuw paar. Daar zouden zelfs jongeren tussen zitten die tussen de 700 en 1000 euro over heeft voor gloednieuwe sneakers.

22 euro per maand

Bij deze cijfers moet worden aangetekend dat lang niet alle jongeren tussen de 12 en 18-jarigen zoveel geld uitgeeft aan sneakers, maar de groep die via Winkelstraat.nl aan het shoppen is wel. Een gemiddelde 12-jarige heeft volgens kenniscentrum Nibud namelijk 22 euro per maand te besteden. Een 18-jarige tien keer zoveel: namelijk 220 euro per maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chanica (27) heeft 600 paar Air Max: 'Ik wil nog een paar van 10.000 euro'

"Niet alle jongeren krijgen kleedgeld. Als ze kleedgeld krijgen, dan krijgen ze gemiddeld 50 euro per maand", zegt Karin Radstaak, woordvoerder van Nibud.  "De helft van de jongeren heeft een bijbaantje. Bovendien houden ze ontzettend van sparen: 93 procent spaart gemiddeld 40 euro per maand." Toch ziet Radstaak ook dat jongeren daarnaast nog veel geld aan hun ouders vragen.

Niet altijd bijspringen

Bijvoorbeeld om die dure sneakers te kunnen kopen. Radstaak: "Ouders moeten niet altijd bijspringen in hoge kosten. Scholieren moeten leren dat sneakers van 230 euro consequenties hebben en dat je niet meer moet uitgeven dan dat er binnenkomt."

Editie NL-verslaggever Lonneke Haveman vroeg in Utrecht aan jongeren hoeveel zij gemiddeld over hebben voor een nieuw paar. Dat wisselde van 100 tot 150 euro tot 700 euro. "Voor nieuwe sneakers van Louis Vuitton heb ik weleens 700 euro neergelegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen koopje: Zeeman komt met sneakers van 200 euro

Non heeft een 'exclusieve sneakershop' in het centrum van Utrecht. Van de jongeren die zijn winkel weten te vinden geven de meesten tussen de 150 en 400 euro uit. "Ik heb ook sneakers van 700 euro. Die worden gekocht door een bepaalde groep: de rich kids met ouders die meebetalen", zegt Non van PRIME sneakers & consignment.

Grootspenders

Ook ziet Nico dat sommige jonge klanten hun sneakers van hun studiefinanciering betalen. Het is niet zelden dat de groep die veel uitgeeft aan nieuwe sneakers zich heeft laten beïnvloeden door de 'rich and famous' die pochen met hun aanwinsten op sociale media. "De grootspenders zijn vaak gebrainwasht", zegt ook Non. "Zij nemen een voorbeeld aan vloggers, artiesten en rappers die zeggen hoe zij hun geld moeten uitgeven."

Bovendien brengen sneaker-merken vaak limited edities uit. "Dat is slim, want op die manier kunnen jongeren elkaar de ogen uitsteken met sneakers die alleen zij hebben en hun vrienden niet. Daar hebben ze best wat geld voor over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore