Social media

Te dik of juist te dun? 'We hebben altijd een reden voor body shaming'

20 augustus 2019 12:14 Aangepast: 27 augustus 2019 10:31
Lil' Kleine kreeg kritiek op zijn buikje, Doutzen Kroes op het ontbreken daarvan. Beeld © Instagram

Ben je te zwaar? Dan ben je volgens veel mensen ongezond. Maar ook als je compleet het tegenovergestelde bent, krijg je veel negatieve reacties. Vooral op social media is 'body shaming' altijd en overal. Waar komt die behoefte om andermans uiterlijk te bekritiseren vandaan?

Wil je een leuke bikinifoto delen van je vakantie? Dan kun je weleens kritiek krijgen op je uiterlijk. Dat was het geval bij Doutzen Kroes. Veel van haar volgers vinden haar te dun en vragen zich af hoe gezond het is.

Datzelfde gebeurde een tijdje terug bij een foto van Lil' Kleine. Veel mensen vonden zijn buikje echt niet kunnen. Volgens Danielle Heemskerk, oprichter van Bureau Body Positive, kan body shaming meerdere oorzaken hebben. "Of je nu zelf onzeker bent, een conflict met iemand hebt of juist iemand wil waarschuwen."

'Moet je kijken, die is dik geworden'

"Als je zelf onzeker en veel met je lichaam bezig bent, dan zorgt dat voor jaloezie", legt Heemskerk uit. "Body shaming gebruik je dan om een beter gevoel over jezelf te krijgen: 'moet je kijken, die is dik geworden'. Door het over een ander te hebben, leid je de aandacht af van jezelf."

Het kan ook zo zijn dat je een conflict hebt met een persoon en body shaming gebruikt om die confrontatie aan te gaan. "Door bijvoorbeeld te zeggen 'die collega met die grote neus', maak je diegene minder serieus."

Maar soms ontstaat body shaming ook vanuit de beste intenties. "Mensen trekken bepaalde conclusie op basis van uiterlijk. Ze denken bijvoorbeeld dat iemand ongezond is en proberen anderen hiervoor te waarschuwen."

'BMI geen goede graadmeter'

Toch kun je niet van een foto aflezen of iemand gezond is of niet, zegt Liesbeth van Rossum, professor aan het Erasmus MC. "Een dikker of een dunner persoon is niet meteen ongezond. Het gaat meer om de lichaamsverhoudingen en waar het vet zit. Veel buikvet is bijvoorbeeld wel ongezond." 

Ook is het BMI volgens Van Rossum niet altijd een goede graadmeter. "Als iemand onder het gezonde BMI zit, maar wel een stabiel gewicht heeft en geen gezondheidsklachten, hoeft een dun lichaam niet ongezond te zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore