'Racistisch'

Ophef om geschminkte man in 'Jungle & Afrika kostuum' Bol.com

20 augustus 2019 09:25
Een screenshot van de advertentie. Beeld © Bol.com

Veel mensen uiten hun ongenoegen over een verkleedkostuum van Bol.com. De advertentie van een 'Jungle & Afrika kostuum', waarbij een geschminkte man met kroeshaar en een speer poseert, valt verkeerd.

'Racistisch. Belachelijk. Verschrikkelijk dat dit gewoon online staat hier' en 'een huidskleur is geen verkleedkledij! Dit is racisme', zijn een paar van de reacties onder de advertentie van Partywinkel.nl, die de feestkleding aanbiedt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gucci haalt 'blackface-trui' na ophef uit het assortiment

Het kostuum is ook gezien door de Vlaamse schrijfster Dalilla Hermans. Zij schrijft op Facebook: 'Zijn jullie je ervan bewust dat jullie racistische verkleedkleding verkopen met witte mensen in blackface als bijbehorende foto? Dit is anno 2019 echt heel ongepast.'

Zwarte pietendiscussie

Een woordvoerder van Bol.com benadrukt aan Editie NL dat het product van een andere partij is. "Het is een winkelier die dit via ons verkoopt. Wij kunnen niet al het aanbod controleren."

Bol.com verkoopt naar eigen zeggen alles, tenzij een product wettelijk verboden is. "Het is natuurlijk moeilijk om te beoordelen wat goed of fout is. Net als in de Zwarte Pieten-discussie kun je het bijna nooit goed doen."

Vrijheid van meningsuiting

De webshop vindt dat thema's als racisme en discriminatie besproken moeten worden, maar dat vrijheid van meningsuiting ook belangrijk is. "We halen artikelen die tot discussie leiden niet zomaar uit de winkel."

Bol.com gaat in gesprek met de leverancier om te kijken of de kleding op een andere manier gepresenteerd kan worden, waardoor het minder kwetsend is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore