Robotstaart

Zo natuurlijk: waarom zou de mens geen staart kunnen hebben?

16 augustus 2019 17:33 Aangepast: 16 augustus 2019 18:36
"Waarom iets nieuws uitvinden als de natuur dat al heeft gedaan?" Beeld © Reuters/ iStock

Ouderen die lastig rechtop kunnen blijven of moeite hebben met in evenwicht blijven, hoeven binnenkort geen stok of kruk meer te gebruiken, maar kunnen een gerobotiseerde staart krijgen. Japanse onderzoekers hebben deze robotstaart ontwikkeld. Maar hoe functioneel is zo’n staart nou eigenlijk? "Waarom iets nieuws uitvinden als de natuur dat al heeft gedaan?"

De Japanse uitvinding werkt zo: de staart wordt – net als waar dieren ‘m doorgaans hebben – aan de achterkant van het lichaam geplaatst. Als degene voorover buigt, gaat de staart omhoog voor het evenwicht. Als je naar links of rechts beweegt, gaat de staart precies de andere kant op, zodat je je balans bewaart.

Vliegtuig als een vogel

Het zal misschien een raar gezicht zijn maar volgens Randall van Poelvoorde van RobotXperience is deze techniek natuurlijker dan we misschien denken. "Deze techniek is gebaseerd op de biomimetica of biomimicry, oftewel de wetenschap van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden. De meest simpele vorm is een vliegtuig dat is gebaseerd op een vogel", zegt Van Poelvoorde tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Japanse uitvinding: robotstaart moet oudere rechtop houden

Een staart om mensen beter in balans te houden is volgens hem dan ook helemaal geen gek idee. "Waarom zou je zelf iets nieuws uitvinden terwijl de natuur dat al heeft gedaan?", vraagt Van Poelvoerde zich hardop af.

Volgens primatoloog Jan van Hooff gebruiken veel aapsoorten de staart namelijk ook in balans blijven. "De staart is handig voor het evenwicht, zeker hoog in de boom", zegt Van Hooff tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levensverwachting neemt toe, maar alleen bij hoger opgeleiden

Toch zijn er ook heel wat apen die hun staart in de loop der tijd zijn 'verloren'. "De meest mensachtige apen hebben geen staart", zegt Van Hooff. "Deze is bij de voorouderen in de evolutie verdwenen omdat mensapen veel zwaaien en over de grond lopen. Dan is zo’n staart onhandig en niet meer nodig."

Robots uit balans

Ook zouden mensapen als chimpansees, gorilla’s en orang-oetans op een gegeven moment in de evolutie te zwaar zijn geworden waardoor de staart niet meer echt als stabilisator kon dienen.

Volgens Randall van Poelvoorde moeten we ook nog even geduld hebben voordat de Japanse uitvinding in de praktijk kan worden gebruikt. "Ik denk dat deze uitvinding niet direct maakbaar is, dat heeft ermee te maken dat robots op dit moment nog niet genoeg hun balans kunnen bewaren. Daar wordt nu hard aan gewerkt, maar lukt nog niet altijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van