Ga naar de inhoud
Experiment op Lowlands

Wc vol sensoren: 'We zien aan je urine of je te veel zout hebt gegeten'

Beeld © ANP

Een wc-bril die je hartslag meet of ziet hoe hoog je bloeddruk is. Het lijkt futuristisch maar bezoekers van Lowlands kunnen dit weekend toch echt hun behoefte doen op dit soort hypermoderne toiletten.

In de pot zitten meters die mineralen uit de urine testen. In de bril wordt de hartslag en bloeddruk gemeten. "Als we aan de urine zien dat het zoutgehalte te hoog is dan geven we 'met een knipoog' een voedingsadvies", legt onderzoeker Eva Wentink uit. Zij werkt voor onderzoekscentrum Imec, dat samen met de Rabobank dit innovatieproject uitvoert.

'Driekwart
Lees ook:
'Driekwart festivalbezoekers heeft poepbacterie op handen'

Zo kunnen sensoren in de pot lezen of je bijvoorbeeld te veel of te weinig vezels in je ontlasting hebt. Zo kunnen ze dan een voedingsadvies op maat geven. 

Voedselverspilling

"Dankzij gepersonaliseerde voedingssuggesties die deze toiletten opleveren kunnen we in de toekomst gerichter kijken welke voeding we daadwerkelijk nodig hebben", legt Joris Hoff van de Rabobank uit. "Op deze manier kunnen we voedselverspilling tegen gaan."

Bram
Lees ook:
Bram gebruikt zijn eigen poep en plas als mest voor frambozen

Een ander doel van dit project is om mensen een bezoekje aan de dokter te besparen door bijvoorbeeld de bloeddruk te meten. Maar zitten we hier wel op te wachten?

Johan Molenbroek van de TU Delft denk van wel. "Mensen meten veel, met stappentellers en dergelijke. Dus ik verwacht dat dit populair gaat worden. Het is nuttige informatie en handig om te weten. Mensen vinden het ook gewoon leuk om te weten."

Toch moeten we er wel voorzichtig mee omgaan. "Deze informatie over je ontlasting of bloeddruk kan mensen ook zenuwachtig maken. Ze gaan dan overal wat achter zoeken."

Experiment

Het slimme toilet is vooralsnog alleen een experiment op Lowlands. Wentink: "we testen nu via de toiletbril de hartslag en bloeddruk en via de pot de urine kwaliteit. Als je naar de wasbak loopt om je handen te wassen, hangt daar in de spiegel meteen de uitslag."

Douche-wc
Lees ook:
Douche-wc rukt op: sproeien we in de toekomst allemaal onze billen schoon?

Bekijk hier de video:

02:33
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl