Kamernood

Rappen voor studentenkamer: 'Alles om op te vallen'

19 augustus 2019 13:46 Aangepast: 19 augustus 2019 18:38
Bauwke maakte een ludieke video om op te vallen Beeld © Bauwke van de Wiel

De introductieweken in de verschillende studentensteden zijn begonnen en daarmee is ook de jacht op een kamer volop geopend. In alle grote steden is er een tekort aan huisvesting. De concurrentie is dus moordend en daarom doen studenten er alles aan om op te vallen.

Zo maakte de 20-jarige Bauwke van de Wiel in haar zoektocht naar een kamer in Breda een rapvideo, inclusief absurde clip. Haar lied ging viral en werd ruim 70.000 keer bekeken. Met resultaat: "Ik haalde er ongeveer tien serieuze aanbiedingen uit."

De studente maakte de video omdat ze geen zin had lang te zoeken en vaak te hospiteren. "Ik zou het maken van een video wel aanraden, het werkt goed", zegt Bauwke, die sinds juli een kamer heeft.

In deze steden is de kamernood het grootst

Stad Tekort
Amsterdam 9400
Utrecht 8575
Groningen 4500
Rotterdam 2100
Nijmegen 900

Bron: Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2018/2019

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren langer bij ouders op de bank: '100 huizen geloot, nog steeds geen eigen plek'

Tijdelijke kamer

Ook student journalistiek Beau Geraeds maakte een video, omdat ze geen kamer in Utrecht kon vinden. "Ik zocht al meer dan een jaar, dus ik vond dat het tijd was om iets opvallends te doen. Ik heb veel leuke reacties gehad, maar niets wat de doorslag gaf." De video van Beau is zo'n 5000 keer bekeken.

Beau heeft nu een tijdelijke kamer, maar niet via de video. Als ze voor eind augustus niets vindt, moet ze weer gaan pendelen tussen haar ouderlijk huis in Venlo en haar colleges in Utrecht. "Ik heb erover nagedacht om nog een video te maken, maar ik vraag me af of dat positief werkt of juist averechts."

Overspannen woningmarkt

De trend om jezelf via een video te presenteren is ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) opgevallen. "Er is steeds meer creativiteit om op te vallen. Het is het gevolg van de overspannen woningmarkt, er is een tekort van 40.000 woningen", zegt voorzitter Alex Tess Rutten.

Het probleem speelt bij zowel bij internationale studenten als studenten die hier vandaan komen. "Maar onder internationale studenten is het nog schrijnender. Die kunnen ook niet terugvallen op een ouderlijk huis. De Universiteit Leiden zegt buitenlandse studenten zelfs niet te komen als ze geen kamer hebben, maar ze stoppen ook niet met werven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore