Ga naar de inhoud
Zwerfvuil tegengaan

'Stop straatvervuiling door statiegeld op sigarettenfilter'

Beeld © ANP

Duitse milieu-activisten willen dat er statiegeld komt op peuken, zodat die niet meer op straat worden gegooid. Het werkt bij flesjes, dus waarom niet bij sigaretten? Ook in België werd dit plan eerder dit jaar voorgesteld. In Nederland zien sommige organisaties het idee ook wel zitten.

Sigarettenpeuken zorgen voor veel vervuiling. Elk jaar belandt 10 miljoen kilo peuken op straat, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Daarvan wordt 80 procent opgeruimd. Twintig procent blijft dus rondslingeren en het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo'n peuk helemaal is vergaan.

Vervuiling op het strand

Dat is onder meer een probleem op de Nederlandse stranden, zegt Ewout van Galen van de Stichting de Noordzee. Jaarlijks organiseert de stichting de Beach Clean Up, een grote schoonmaakactie langs de Noordzeekust. "We komen veel sigarettenfilters tegen, zeker op toeristische stranden. Vorig jaar hebben we 15.000 peuken opgeruimd. Ook dit jaar zijn het er weer heel veel."

Vlaamse
Lees ook:
Vlaamse rokers krijgen zakasbakjes zodat ze geen peuken meer op straat gooien

Al die rondslingerende peuken zijn slecht voor de natuur. "In peuken zit plastic en cellulosevezels. Dat is vies spul en vergaat slecht, het kan 8 liter water vervuilen. Daarnaast zijn peuken heel klein en lastig op te rapen. Vogels en vissen zien het aan voor eten omdat het zo klein is", legt Van Galen uit. Bij Stichting de Noordzee zien ze de invoering van een dergelijk systeem in Nederland daarom wel zitten. "Statiegeld hierop is welkom."

Praktisch ingewikkeld

Het idee achter de Duitse petitie, die bijna 60.000 keer is ondertekend, is dat mensen hun sigaretten niet meer op straat gooien als er statiegeld op zit. Rob Buurman van Recycling Netwerk vindt het een goed idee, maar denkt dat het praktisch wel ingewikkeld is. "Statiegeld is een goed systeem. Bij blikjes kan het tot 90 procent afval voorkomen. Maar hoe ga je het doen?"

Buurman ziet met de huidige vorm van de sigaret geen mogelijkheden om zo'n systeem te automatiseren, wat nu met flesjes bijvoorbeeld wel het geval is. "Aan de vorm of etikettering is duidelijk of je statiegeld moet uitkeren. Maar een peuk die is opgerookt is bijvoorbeeld nat of kapot, hoe ga je die automatisch herkennen?"

Tabakproducenten

Het is wel de bedoeling dat het opruimen van sigarettenpeuken een boost krijgt. "In Europese regelgeving is bepaald dat producenten van tabak moeten gaan betalen voor de opruimkosten van sigaretten. Dit moet nog in Nederland geïmplementeerd worden. Nu zijn gemeenten nog verantwoordelijk. De kosten zijn hoog. Dan zou je zeggen dat het de moeite waard kan zijn om als producent in een recyclesysteem te investeren."

Bekijk hier de video:

02:30