Ga naar de inhoud
'Netflixschaamte'

Minder bingewatchen voor het milieu, heeft dat zin?

Is het milieu voor jou een reden om minder tv te kijken? Beeld © iStock

Na 'vliegschaamte' is ook 'Netflixschaamte' nu een ding. Niet omdat je zo lang aan het kijken bent, maar om de energie die dat kost. Uit onderzoek van Energiedirect blijkt dat 29 procent van de Nederlanders overweegt te stoppen met bingewatchen om energie te besparen. Hoe slecht is een avondje Netflixen of een appje sturen voor het milieu?

Dat vliegvakanties en vleesconsumptie ons milieu belasten, weten we inmiddels wel. Maar volgens Babette Porcelijn, die een boek schreef over de impact die mensen hebben op het klimaat, zijn de spullen in ons dagelijks leven de grootste vervuiler. Ze liet dat voor haar boek onderzoeken door onderzoeksbureau CE Delft.

"Een kwart van de impact van die spullen wordt veroorzaakt door elektronica in huis. En die sector is groeiende. Alles moet smart, smarter, smartest en dat is eigenlijk een grote milieuramp", aldus Porcelijn.

Nog
Lees ook:
Nog meer Nederlanders bingewatchen: nu 42 procent

Energieverbruik

De grootste impact op het milieu heeft volgens haar de aanschaf van een nieuw apparaat. "Het gaat hier om het maken van het apparaat en de rol van de mijnbouw. Juist dat is heel vervuilend. Het is beter om niet steeds een nieuwe mobiel bij je abonnement aan te schaffen", zegt Porcelijn.

Maar ook het energieverbruik van de apparaten in je huis speelt een rol volgens de auteur. "Een groot deel is smart tv en gaming. Daar spendeer je vaak heel veel uren aan en dan gaat er ook veel data doorheen." Ze vindt dan ook dat mensen hun gedrag daarin zouden moeten veranderen. "Ik ben van mening dat het helpt om de grote dingen aan te pakken. En dat is inderdaad bingewatchen of gamen, een mail kost veel minder data en dus ook minder energie."

Groene datacenters

Maar hoeveel energie kost ons datagebruik tijdens een avondje bingewatchen dan precies? We weten we dat ons datagebruik groeit en dat datacenters weer energie verbruiken, maar Milieucentraal heeft geen cijfers over het energieverbruik van Nederlands dataverkeer.

Veel datacenters proberen wel zo groen mogelijk te zijn. "Dat doen we door verantwoord energie in te kopen: natuurlijke bronnen, zoals zonne- of windenergie. Ook zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk energieverlies is", zegt Jan Willem Knigge van ITB2 Datacenters.

Energieverbruik in de IT-sector

Volgens een recent onderzoek van denktank The Shift Project is 4 procent van alle CO2-uitstoot toe te schrijven aan internationaal dataverkeer en de infrastructuur die daarvoor nodig is.

Wat verbruikt de meeste energie in de IT-sector?

  • Apparaten - 20%
  • Datacenters - 19%
  • Computers - 17%
  • Netwerken - 16%
  • Tv's - 11%
  • Smartphones - 11%
  • Overige - 6%

Bekijk hier de video:

02:33
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl