Veilig voor ongeboren kind?

Zwanger onder de zonnebank: is dat schadelijk?

14 augustus 2019 15:19 Aangepast: 14 augustus 2019 16:12
Foto ter illustratie Beeld © ANP

"Ah heerlijk ff zonnebankje gepakt!" schreef Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, gisteren op Instagram. Het lijkt erop dat de zwangere Samantha daar een hoop kritiek op krijgt. "Zwanger of niet, ten eerste bemoei jullie met je eigen zielige leventje!" valt de voormalige realityster namelijk uit onder het bericht. Hoe schadelijk is het nou echt om als zwangere onder de zonnebank te gaan?

Samantha lijkt helemaal klaar met de negatieve reacties. "Ik doe in MIJN leven wat ik zelf wil bevalt jullie dit niet? Kijk lekker NIET op mijn insta!" is de duidelijke boodschap. Ook zegt ze dat haar zonnebankgebruik geen effect heeft op haar ongeboren kind: "Met een handdoek op je buik kan het totaal geen kwaad." Maar is dat wel zo?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veertig graden en toch naar de zonnebank: veiliger dan buiten zonnen?

Eigen risico

"Er zijn geen onderzoeken naar gedaan waaruit blijkt wat de effecten zijn en of het een negatieve invloed heeft op het kind", zegt verloskundige Lara Mackintosh van het Geboortecentrum Amsterdam tegen EditieNL. "We kunnen dus niet aantonen of het veilig is. We zeggen als verloskundigen daarom: pas er mee op. De verantwoordelijkheid ligt bij de zwangere."

Een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zegt ook dat de effecten niet bewezen zijn, maar dat verloskundigen het toch afraden. "De temperatuur in de baarmoeder kan oplopen. Een te hoge temperatuur kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind."

Zwangerschapsmasker

Het is wel bekend dat het impact op de zwangere kan hebben. "Op het moment dat je zwanger bent of de pil gebruikt, zijn je hormonen anders waardoor je een zwangerschapsmasker kunt krijgen als je in contact komt met uv-stralen." Een zwangerschapsmasker zijn pigmentvlekken op wang en voorhoofd.

"Je loopt door onder de zonnebank te gaan ook meer risico op melanoom, maar dat is even groot als je niet zwanger bent. Dat heeft verder geen invloed op het kind", zegt dermatoloog Jorrit Terra van het Isala Dermatologisch centrum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`