Ga naar de inhoud
Grote wasjes, kleine wasjes

Niet je auto maar je was wassen bij een tankstation

De wasmachines van Tankstation Jongeneel in Ypenburg Beeld © Editie NL

De tijd dat een tankstation alleen nog een plek was om je auto vol te tanken en hooguit een last minute bloemetje te kopen, is voorbij. 160 tankstations hebben nu ook wasmachines waarin je je (grote) was kan doen. "Ik wil een totaalbeleving aanbieden."

Matthijs Jongeneel, eigenaar van tankstations Jongeneel in onder meer Den Haag Ypenburg, was er als één van de eersten bij. In 2013 voegde hij twee was- en een droogtrommel toe aan zijn diensten. "Er was één tankstationhouder in Limburg voor mij. Van hem hoorde ik over de wastrommels, toen ben ik het ook gaan aanbieden", zegt Jongeneel tegen Editie NL.

Overdag en 's nachts wassen

Zijn klanten wisten de wasmachines van Jongeneel al snel te vinden, zegt de tankstationhouder. "De trommels worden zeker dagelijks gebruikt. Maar ook ’s nachts zie je mensen wassen, dat kan, want de wasservice is 24 uur per dag geopend", zegt Jongeneel tegen Editie NL.

Pinstoring
Lees ook:
Pinstoring bij het tankstation: vrouw laat trouwringen achter als borg

In landen als Frankrijk en België kijken automobilisten niet meer op van een waskiosk bij het tankstation. In Nederland begint het aanbieden van wasdiensten nu langzaamaan ook gemeengoed te worden. Inmiddels zijn er 160 tankstations in Nederland die een waskiosk aanbieden.

Brandstof niet rendabel

Volgens Chris van der Straten, van Branchevereniging Tankstations (BETA), zijn tankstations meer diensten gaan aanbieden omdat het aanbieden van alleen brandstof niet meer rendabel is. "De shop wordt steeds belangrijker. Zeker in dorpen krijgt het tankstation steeds meer de functie van buurtwinkel. Naast een was- en droogservice moet je denken aan een pakketpunt en een warme bakker", zegt Van der Straten tegen Editie NL.

Geld
Lees ook:
Geld besparen? Dit zijn de goedkoopste tankstations van Nederland

Ook Jongeneel wil een 'totaalbeleving' aan zijn klanten aanbieden. "Ik wil de service bieden waaraan behoefte is onderweg", zegt Jongeneel. "Zo heb ik hier een erg gewilde dogwash, een tappunt van osmosewater, een warme bakker, een shop die 24 uur per dag open is en een aanhangverhuur. Ik kan me zo onderscheiden van de standaardtankstations."

 

Alle sporttenues

En dus ook met een wasservice. Vooral klanten met veel was weten zijn tankstation te vinden, zoals sportteams die alle sporttenues komen wassen, restaurants met hun tafellinnen, het naburige hotel met de lakens en mensen met hun grote paardendekens. "Je doet de trommel op slot en komt weer terug als je was klaar is, het is écht handig hoor."

Bekijk hier de video:

02:25