Anticonceptiecamper

'Kennis van studenten over veilige seks zorgwekkend'

14 augustus 2019 11:01 Aangepast: 14 augustus 2019 18:39
archieffoto Beeld © iStock

Voor velen is een nieuwe fase aangebroken: het studentenleven. Een nieuwe studie, een nieuwe stad en allerlei nieuwe mensen met wie je zomaar eens het bed zou willen induiken. Voor Rutgers vormen de introductieweken dan ook de uitgelezen kans om de kennis over én het gebruik van voorbehoedsmiddelen weer eens op te krikken.

Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, wil de aandacht van de studenten trekken en gaat daarom vanaf vandaag met een zogenoemde anticonceptiecamper langs de studentensteden.

"Jongeren die gaan studeren ontmoeten nieuwe mensen en zijn vaak seksueel actiever. Het is daarom goed om hen nu te informeren. Want juist studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschappen", zegt Amy Mante-Adu van Rutgers tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie betaalt anticonceptie? 'Ik heb een Tikkie gestuurd voor de morning-after'

Want studenten nemen nogal wat risico’s tussen de lakens zo blijkt ook uit de cijfers: bij hun laatste onenightstand gebruikte 39 procent van de mbo-studenten géén condoom. Onder hbo/wo-studenten is dat zelfs 45 procent. Bovendien gebruikte 20 procent van de hbo/wo-studenten bij hun laatste bedpartner een onbetrouwbare methode als terugtrekken voor het klaarkomen. Ruim 33 procent van de mbo-studenten gingen de laatste keer voor het zingen de kerk uit.

Kennis blijft niet hangen

Uit eerder onderzoek van Rutgers blijkt jongeren maar weinig seksuele voorlichting krijgen in de bovenbouw. "Jongeren krijgen uitleg in de onderbouw maar dan zijn ze er vaak nog helemaal niet aan toe. Het blijft dan niet hangen. Het is daarom belangrijk om te herhalen als ze er wél aan toe zijn", zegt Mante-Adu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anticonceptiepil is terug: apothekers komende weken weer bevoorraad

Volgens Rutgers is het een 'zorgwekkende ontwikkeling' dat jongeren geregeld onbetrouwbare methoden gebruiken als voortijdig terugtrekken of periodieke onthouding. Mante-Adu: "Als je geen kinderen wil, moet je dat natuurlijk écht niet doen. Daarbij komt dat mannen vaak denken 'dat heeft de vrouw wel geregeld', maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn."

Abortuspil?

Er leven ook heel wat fabels over het gebruik van anticonceptiemiddelen, zoals dat morning-afterpil hetzelfde is als een abortuspil. Wil jij je kennis testen? Ga dan naar de Instagram-story van Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoekers hoopvol over vaccin in strijd tegen chlamydia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore