Paniek

Vlaamse ouders vrezen 'Hollands' taalgebruik kinderen

13 augustus 2019 18:24
Beeld © iStock

Vlaamse ouders zijn bezorgd. Nu hun kinderen vaak filmpjes van Peppa Pig, Dora of Paw Patrol in het Nederlands (en dus niet in het Vlaams) kijken, horen zij hun kinderen steeds 'Hollandse' woorden als 'doei', 'jurkje' en 'trek’ zeggen. Waar zijn 'dag', 'kleedje' en 'honger' gebleven?

Voor veel Vlaamse kinderen praten Dora en Bob de Bouwer met een harde 'G' en een Gooise 'R'. En zij zeggen geen 'mama' tegen hun moeder maar 'mam' en hebben ze een 'etui' in plaats van een 'pennenzak'. In de Vlaamse krant De Morgen uiten een aantal ouders hun zorgen over het 'Hollands' dat hun kinderen overnemen van de online kinderseries die ze kijken.

Zo kijkt de 4-jarige dochter Noa van de Vlaamse Linsy graag naar de Nederlandse familievloggers de Bellinga's. Noa is overtuigd dat de drie Nederlandse vlogkinderen ook haar vriendjes zijn en sindsdien zegt ze dingen als 'poes' in plaats van 'kat'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schermtijd jonge kinderen flink gestegen: 'Tot wel drie uur per dag'

Freek Van de Velde, onderzoeksprofessor taalkunde aan de KU Leuven, herkent het. Ook zijn kinderen nemen geregeld typische Nederlandse woorden over uit kinderseries. "Het is een bekend fenomeen: kinderen kunnen heel snel woorden overnemen als ze die vaak horen maar vooral als deze woorden bepaalde prestige hebben", zegt Van de Velde tegen Editie NL.

Taal van Van Kooten en De Bie

Heel veel van deze nieuw aangeleerde woorden verdwijnen vaak weer net zo snel als ze kwamen, zegt Van de Velde. "Op een gegeven moment is een woord onderdeel van de kinder- en jongerentaal maar vervolgens verdwijnt dat woord weer. 'Age grading' noemen we dat.

Ook bij volwassenen zijn lang niet alle taalvernieuwingen even hardnekkig. Vroeger dachten we ook dat de Nederlandse Van Kooten en De Bie de taal blijvend zouden hebben veranderd, maar dat bleek niet zo te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aandacht voor de woordenschat van kinderen: 'Het is de basis van al het leren'

Maar zouden Vlamingen het echt erg vinden als het 'Hollands' steeds meer infiltreert in de Vlaamse taal? "Ik zie geen aanleiding voor zorgen", zegt Van de Velde lachend. "Er zijn inderdaad ouders die vrezen dat de taal van hun kinderen wordt bezoedeld door het Nederlands. Dat vind ik raar, het kan echt geen kwaad."

Angst voor vreemde invloed

Sterker nog, er was volgens de Vlaamse taalkundige zelfs een tijd – in de jaren '70 en '80 –  dat Vlamingen het Nederlands uit Nederland zagen als 'de taal zoals ze hoorde te zijn'. "Dat is inmiddels wel anders. Misschien dat de angst voor deze 'vreemde invloed' er meer mee te maken heeft dat ouders angstiger zijn voor alles: buitenspelen, wat hun kinderen eten en nu dus ook hun taalgebruik", gist Van de Velde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore