Lowlands

In paniek door weerapp? 'Het is vaak te pessimistisch'

13 augustus 2019 14:20 Aangepast: 27 augustus 2019 10:29
De voorspelling voor Biddinghuizen Beeld © iPhone

Lowlands begint vrijdag, maar veel weersverwachtingen zien er erg slecht uit. Online staan er nu honderden kaarten te koop voor het uitverkochte festival, ver onder de originele prijs. Maar wordt het echt zo slecht als veel apps en sites voorspellen? En laten we ons niet veel te veel leiden door die weersverwachting?

Misschien ken je het wel: je opent je telefoon, checkt het weer voor morgen en ziet een grijs symbooltje met blauwe druppeltjes eronder. Het gaat regenen. Wat doe je? Al je afspraken afzeggen, eten inslaan en binnenblijven. Extra vervelend als het vervolgens maar een half uurtje regent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaarten Lowlands voor bijna helft van de prijs door slecht weer

Dat vond David Maartense ook, die samen met twee vrienden de groepsapp 'Het Weerman' startte. In die app zitten ruim 750 WhatsApp-gebruikers, die om de paar uur op de hoogte worden gehouden van de laatste meteorologische ontwikkelingen. Eén verschil met de andere apps: het is een stuk positiever.

Verwachting voor Lowlands

David gaat al jaren naar Lowlands en in de dagen voor het festival informeert hij zijn vrienden over de weersvoorspelling. "Ik vertel dan altijd wat iedereen aan moet doen en mee moet nemen."

In die groepsapp zitten inmiddels iets meer mensen. "We kwamen mensen tegen in de kroeg die ook naar Lowlands gaan. Ik vertelde over de app en voegde ze toe. Inmiddels houd ik honderden mensen op de hoogte", vertelt David aan Editie NL. 

Nauwkeurig op de korte termijn 

"Ik vind het interessant om het weer te volgen en ik check alle modellen om zo een goede voorspelling te maken. Maar veel van die weerapps zijn veel te negatief. Het is zonde als je je er zo door laat leiden."

Volgens William Huizinga van Buienradar kunnen meteorologen steeds nauwkeurigere verwachtingen geven, maar geldt dat vooral voor de korte termijn. "Je moet nooit blind op een langetermijnverwachting vertrouwen. Die kan echt nog veranderen."

'iPhone is zo negatief'

Huizinga merkt ook dat mensen gevoelig zijn voor de symbolen in dit soort apps. "Als er een regensymbool staat, denkt men dat het de hele dag slecht weer wordt. Maar het kan zo zijn dat het dan alleen 's ochtends regent en de rest van de dag droog is." Zijn tip? "Kijk af en toe gewoon eens naar buiten." 

David probeert met zijn optimistische voorspelling meer mensen te bereiken. "Natuurlijk is het een beetje met een knipoog, maar mijn voorspelling is in ieder geval minder pessimistisch. Met name die van de iPhone is zo negatief, daar moet je echt niet op vertrouwen." Hij kijkt vooral naar de momenten waarop het wél droog is. "En voor komend weekend valt dat echt wel mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van