Video

Van lynxen tot degoes: Stichting AAP zit overvol met exotische dieren

12 augustus 2019 18:31
Wilde dieren bij Stichting AAP. Beeld © Editie NL

Er kunnen geen dieren meer worden opgevangen bij Stichting AAP in Almere. De opvang zit vol met exotische beesten en kruisingen tussen huisdieren en wilde dieren. 'Mensen willen steeds gekkere huisdieren, maar kunnen ze niet verzorgen.'

Vorige week meldde Stichting AAP al dat het aantal aanvragen bij de opvang sinds 2010 is verdrievoudigd, terwijl er ook meer diersoorten worden opgevangen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

53 exotische zoogdiersoorten aangeboden in Nederland

Uit nieuw onderzoek van de stichting blijkt nu dan ook dat steeds meer mensen verboden exotische dieren thuis willen houden. "Als mensen een beige bank hebben, willen ze een beige eekhoorn. En als The Lion King uitkomt, willen meer mensen een leeuwenwelpje", zegt Sandra Hulsman-van Andel van Stichting AAP tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezint voordat je aan een reptiel begint: baasjes dumpen te vaak hun reptielen

Toch vergissen mensen zich vaak in de zorg van dit soort wilde beesten. "Mensen willen een huisdier dat je kunt knuffelen, dat liever niet 's nachts actief is en dat lief is voor kleine kinderen. Dat zijn deze dieren zeker niet."

Zodra mensen daar achter komen, komen de dieren bij Stichting AAP terecht. "Dat gebeurde de laatste tijd zo vaak, dat we de aanvragen niet meer aankunnen. We zitten vol."

Positief lijst 

De stichting pleit daarom voor een 'positief lijst', in navolging van België en Luxemburg. "Daarop staan de dieren die je juist wél mag houden in plaats van de soorten die verboden zijn."

Voor de dieren op deze lijst hebben baasjes geen specifieke achtergrondkennis nodig. "En een konijn is net zo leuk als een welpje."

Verslaggever Maarten Holla nam een kijkje bij de stichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`