Ga naar de inhoud
Monsters

Twee meerval-records in één week: wat zwemt er nog meer rond?

Dick Jansen ving afgelopen weekend deze meerval van 2,36 meter Beeld © Dick Jansen

Afgelopen dagen werden twee meervallen van ruim twee meter uit het Nederlandse water gevist. Hierdoor komt niet alleen de vraag op welke visser het volgende record gaat verbreken, maar ook welke joekels er nog meer in onze wateren rondzwemmen.

Denk je met het vangen van een meerval 2,27 meter wel even goed te zitten met je record, wordt dat een paar dagen later meteen weer verbroken. Afgelopen weekend werd namelijk in de Oude IJssel bij Ulft door Dick Jansen een meerval van maar liefst 2 meter 36 uit het water gehaald, en daarmee werd het verse record van Dirk en Jan Ditters meteen weer verbroken. 

Bizarre beesten

Ze mogen dan wel indrukwekkend groot zijn en niet al te prettig om te zien, maar gevaarlijk zijn ze niet, stelt Marco Kraal van Sportvisserij Nederland ons gerust. "Meervallen zijn bizarre beesten. Ze zijn spekglad, hebben een enorme bek met schuurpapier en kleine oogjes waar ze geen klap mee kunnen zien", zegt Kraal tegen Editie NL.

Dirk
Lees meer:
Dirk en Jan vangen grootste meerval ooit in Nederland

In Nederland komt de meerval vooral in de Ringvaart in de buurt van Amsterdam, in de Waal en in de IJssel voor. De joekels die afgelopen dagen werden gevangen, mogen dat wel van recordbrekende proporties zijn, ze kunnen volgens Kraal nóg groter worden. "De twee meter halen ze gemakkelijk, daarboven wordt het wel wat moeilijker. Maar er gaan geruchten van meervallen die langer dan drie meter zijn."

Prooi doorslikken

Maar afgezien van schrikken als zo’n grote vis tegen je been zwemt, hoef je niet bang te zijn voor een meerval, zegt ook boswachter Arjan Postma. "Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.

Ryan
Lees ook:
Ryan (11) vangt enorme meerval van 178 cm

Ander 'monsters' die we in Nederlandse wateren kunnen tegenkomen zijn de snoek en de ringslang. "De snoek is met zijn 700 tanden en ruim een meter lengte echt wel een monster", zegt Postma. "Vaak zeggen mensen dat een 'vis banger is voor jou dan jij voor hem' maar dat is niet waar. Vissen komen tot wel 10 cm dichtbij en gaan echt niet aan de kant. En ook een meerval kan tegen je aan zwemmen, zeker als ze een nest hebben en jij te dicht bij komt."

Grijze zeehond

Het enige beest waar we wél bang voor zouden moeten zijn, is de grijze zeehond. "Dat is het grootste dier in onze zee. Mensen denken altijd dat ze zo leuk zijn, maar dat zijn juist heel agressieve dieren", aldus Postma.  

Bekijk hier de video:

02:42

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore