Preuts?

Steeds meer badkledingdagen in sauna: 'We durven niet meer bloot'

12 augustus 2019 12:08 Aangepast: 12 augustus 2019 18:40
archieffoto Beeld © iStock

Wie aan een dagje sauna denkt, denkt al snel aan naakte, zwetende lijven. Maar als het aan veel saunabezoekers ligt dan zweten zij tegenwoordig liever in een bikini of zwembroek dan in hun naakte niks. Het aantal 'badkledingdagen' in sauna’s neemt dan ook toe.

Tien jaar geleden begon Wellnesscentrum De Zwaluwhoeve in het Gelderse Hierden met één badkledingdag per maand. Dat aantal is inmiddels uitgebreid naar vier dagen per maand waarop naakt verboden is.

"We merkten dat deze dagen steeds populairder werden", zegt Sandra Schrijver van De Zwaluwhoeve tegen Editie NL. Naar de reden van deze 'verschuiving' moet ook Schrijver gissen. "Het kan zijn dat bezoekers zich comfortabeler voelen met badkleding aan maar het kan natuurlijk ook dat zij anderen niet naakt willen zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekker zweten in je eigen woonkamer? Met deze opblaasbare sauna kan het

Ook uit een poll op de Facebookpagina van Editie NL blijkt dat ruim meer dan de helft van de respondenten liever niet naakt in de sauna zit. Zo is Grietje blij dat er tegenwoordig badkledingdagen zijn. "Het is mijn lichaam dus ik bepaal wie het bloot mag zien. En dat is niet Jan en alleman. Ik wil ook niet van anderen hun blote zaakje zien."

Perfecte lijven

"Jammer", noemt Yuri Ohlrichs van kenniscentrum Rutgers deze ontwikkeling. “Hierdoor wordt de diversiteit aan lichamen minder zichtbaar", zegt hij tegen Editie NL. "Heel veel mensen vinden het een openbaring om te zien hoeveel verschillende lichamen er zijn, die niet allemaal perfect hoeven te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Naturistenzwemvereniging stopt: zijn we preutser geworden?

Volgens Ohlrichs zijn de badkledingdagen een voorbeeld dat we met andere ogen naar bloot zijn gaan kijken, en dat komt onder meer door sociale media. "Door al die perfecte lichamen op sociale media krijgen jongeren, maar ook ouderen, steeds meer het idee dat zij hun lijf - dat er net wat anders uitziet – moeten bedekken uit angst voor de reacties die dat oproept."

Topless zonners

Ohlrichs ziet deze ontwikkeling ook elders: op het strand neemt het aantal topless zonners af en op scholen durven kinderen al heel jong niet meer bloot te douchen. "We creëren een maatschappij waarin bloot een taboe is terwijl je wilt dat mensen positief naar hun lichaam kijken. Dáár zou meer aandacht voor moeten komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore