Fosfor

Kinderwagen vliegt in brand door van het strand geraapte stenen

12 augustus 2019 09:52 Aangepast: 12 augustus 2019 10:52
De stenen die onder in de kinderwagen lagen, vlogen spontaan in brand Beeld © Facebook Brandweer Cadzand

Vakantievierders in het Zeeuwse Cadzand kregen gisteren de schrik van hun leven toen bleek dat de stenen die zij die middag hadden geraapt op het strand en in het mandje onderin de kinderwagen hadden gelegd, uit het niets in brand waren gevlogen. Op de stenen bleek fosfor te zitten.

Het lijkt zo onschuldig: je bent met je gezin op vakantie en raapt tijdens een strandwandeling in het Zeeuwse Nieuwvliet een aantal bijzondere stenen. Dat dit helemaal niet onschuldig was, bleek toen de stenen die in het mandje van de kinderwagen waren meegenomen, spontaan in brand vlogen. 

Fosfor van oude munitie

"Op de stenen blijkt fosfor te zitten, dat spontaan begon te branden. Doordat het strand is opgespoten in Cadzand en Nieuwvliet, kan de kans bestaan dat ook stenen meekomen waar jarenlang oude munitie op heeft gelegen en die fosfor heeft gelekt op de stenen", schrijft de brandweer op Facebook.

Geen gewonden

De brandweer ontdekte de brand in de vakantiewoning in Nieuwvliet-Bad. Na het blussen werd de woning geventileerd, bovendien werd alles dat met  de stenen in aanraking was geweest buitengezet. Niemand raakte gewond bij de brand.

Het stuk strand waar de stenen waren gevonden, werd door de brandweer nog afgezocht maar andere 'fosfor'-stenen werden niet meer gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore