Ga naar de inhoud
Theater met tolk

Gebarentolk nog zelden op festivals: 'Ook doven en slechthorenden willen genieten'

Een tolk in actie op Theaterfestival Boulevard Beeld © Facebook Theatermettolk

Het bezoeken van een theatervoorstelling of festival is voor doven en slechthorenden niet gemakkelijk. Daar hebben ze bij Theaterfestival Boulevard in Den Bosch iets op gevonden: een gebarentolk. Het komt steeds vaker voor dat er bij voorstellingen en evenementen een tolk wordt ingezet, maar volgens belangenverenigingen is er nog een wereld te winnen.

Als je doof bent en naar een voorstelling wil, zijn er maar weinig opties. Dan regelen we toch gewoon zelf iets, dachten Aschwin van Leeuwen en Frank Allard. Zij begonnen het initiatief Theater met Tolk, waarmee ze theaters adviseren hoe ze voorstellingen toegankelijker kunnen maken. Dat deden ze ook bij Theaterfestival Boulevard, waar ze nu al vier jaar met tolken werken.

Gebarentolken
Lees ook:
Gebarentolken songfestival stelen harten: '12 punten voor hen!'

Inclusief

Bijna alle voorstellingen op het festival zijn inmiddels geschikt voor doven en slechthorenden. "We willen het festival toegankelijk en inclusief voor iedereen maken. We gebruiken gebarentolken, maar hebben ook verlaagde kassabalies voor rolstoelgebruikers", zegt organisator Rick Hooijberg tegen Editie NL.

Daar was volgens Hooijberg dan ook veel vraag naar. "Je bereikt hiermee een nieuwe doelgroep die anders niet komt. Ook doven en slechthorenden willen genieten. We hebben nu een nieuwe trouwe bezoekersgroep."

Recht

Het festival is daarmee een voorloper in de branche. Op theaterfestival de Parade is bijvoorbeeld maar heel af en toe een tolk aanwezig en Soldaat van Oranje deed het eenmalig. Op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en de Zwarte Cross zijn zelfs helemaal geen gebarentolken te vinden. Dat is kwalijk, vindt Wouter Bolier van belangenorganisatie Ieder(in), die zich inzet voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Caroline
Lees ook:
Caroline wil gebarentolk bij crisisnieuws: 'Ik heb geen idee wat er gebeurt'

"Heel veel festivals vergeten dat ze moeten denken aan toegankelijkheid", aldus Bolier. "Ik kan me voorstellen dat een acteur het storend kan vinden, maar doven en slechthorenden hebben ook recht naar een voorstelling te gaan."

Talloze verzoeken

Bij Theater met Tolk doen ze hun best om zoveel mogelijk voorstellingen toegankelijk te maken. "In het algemeen is het in Nederland slecht geregeld. Tolken worden bij de theaters geweigerd of de aanvragen per mail bij de theaters worden niet eens beantwoord. En als de tolk wél welkom is, blijft het moeizaam omdat de tolken de scripts van te voren moeten hebben om goed te kunnen voorbereiden", laten Aschwin en Frank weten.

Toch behalen ze soms ook successen, zoals bij Theaterfestival Boulevard. "We krijgen talloze verzoeken van organisaties om ze te helpen bij toegankelijkheid. Het gaat stap voor stap beter en is er steeds meer aandacht voor."

Bekijk hier de video:

02:32