Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Drie ton waard

Tim verkoopt zijn huis voor dertig bitcoins: 'Ik wil snel van mijn huis af'

08 augustus 2019 16:18 Aangepast: 09 augustus 2019 12:10
Tim Hanekamp vraagt bitcoins voor zijn huis Beeld © EditieNL

Te koop in Eindhoven: een huis dichtbij bos, stad en snelweg, met een woonkamer van 24 vierkante meter, twee slaapkamers en een tuin. De vraagprijs van deze woning van Tim Hanekamp? Dertig bitcoins. Een munt is op dit moment ruim 10.000 euro waard.

Het is niet echt gebruikelijk om je huis voor bitcoins te verkopen, maar Tim Hanekamp ziet er alleen maar voordelen van in. "Ik wil met mijn camper naar Spanje, dus ik wil graag snel van mijn huis af."

Zonder tussenkomst van een makelaar en bank kan het hele proces volgens Tim een stuk sneller en makkelijker verlopen. "Er zijn genoeg mensen die met bitcoins willen betalen, maar er zijn maar weinig mensen die een huis voor bitcoins willen verkopen. Ik breng de twee markten bij elkaar", zegt Tim.

Risico

Maar is het wel verstandig om de cryptomunt te vragen? Tim denkt zelf van wel. "Ik ga er niet vanuit dat de koers op moment van verkoop naar beneden gaat. De koers maakt me niet zoveel uit, want in het dagelijks leven reken ik ook dingen in crypto af."

Tim heeft er vertrouwen in dat bitcoins de toekomst zijn. "Ik geloof in die filosofie dat het systeem naar een markt van de mensen gaat, zonder al die tussenpersonen zoals banken." Een deel van de bitcoins wil hij wel direct omzetten in euro's. "Om mijn hypotheek af te lossen. Het restant hou ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ali B waarschuwt voor Bitcoinfraude

Roulette

Hoe groot de risico's voor Tim zijn, vindt bitcoin-kenner Jacob Boersma moeilijk te zeggen. "Het kan heel goed, maar ook heel slecht uitpakken. Ik geloof in de langetermijnwaarde van bitcoins, maar als je hoopt op tien keer zoveel waarde is het net als roulette."

Boersma vraagt zich daarom af waarom Tim niet eerst zijn huis via de normale weg verkoopt om vervolgens van de opbrengst bitcoins te kopen. "Maar het is wel aantrekkelijk voor wie genoeg bitcoins heeft en een huis wil kopen. Dan kan degene bitcoins gelijk omzetten in reële waarde, het huis dus. Kosten koper en belasting kan je er alleen niet mee vermijden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore