Ga naar de inhoud
Buik in de weg

Parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen: broodnodig of overdreven?

Veerle is 35 weken zwanger, voor haar is er een speciale parkeerplek Beeld © EditieNL

Met moeite de auto uit kunnen, omdat je buik in de weg zit. Het kan voor zwangere vrouwen een flink obstakel zijn. In Ede en Doetinchem willen politici dat er voor hen speciale parkeerplekken komen.

Parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen zijn breder, zodat er meer ruimte is om in of uit de auto te kunnen stappen. Want bij veel normale plekken is dat nog wel eens te krap. Uit een onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat 82 procent van de zwangere vrouwen hier mee te maken heeft gehad.

Zelf bord ophangen

"Ik heb dat zelf ook ervaren. Wij hebben nu plekken voor zwangeren, met een bord. Dat kunnen werkgevers ook zelf printen en ophangen bij ruime plekken", vertelt Hilde Tholen van Ouders van Nu. Ze vindt dat bedrijven dit moeten faciliteren voor zwangere medewerkers. "Eigenlijk net als invalidenparkeerplaatsen."

Parkeerplaats
Lees ook:
Parkeerplaats voor zwangere vrouwen moet in- en uitstapproblemen voorkomen

'Brug te ver'

In Ede heeft politieke partij GemeenteBelangen Ede een voorstel gedaan bij het college om bij de herinrichting van het Kuiperplein een paar brede parkeerplaatsen aan te leggen. In Doetinchem heeft de gemeenteraad het college ook opgeroepen zulke parkeerplekken te maken, maar er is nog niks besloten over waar deze zouden moeten komen. Na het zomerreces komen beide colleges met een reactie.

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel vindt de mogelijke komst van de speciale parkeerplaatsen in de gemeenten wat overdreven. "Het is sympathiek, maar het is een brug te ver", vindt Kabel. "De een heeft een heel dikke buik, bij de ander zie je het nauwelijks. Hoe bewijs je dat je zwanger bent, en vanaf hoeveel weken wil je dat dan toestaan?" somt hij zijn bezwaren op.

Invaliden

Voor invaliden vindt de advocaat de speciale parkeerplaatsen een hele andere zaak. "Daar vindt een toetsing plaats. Die mensen zijn langdurig, of altijd, gehandicapt. Maar als je allerlei groepen creëert ontstaan er uitvoeringsproblemen. Gaan agenten dat controleren?"

Onnodig dus, denkt Kabel. "Als je heel heftig zwanger bent of tegen de negen maanden aan zit, zou je je sowieso af kunnen vragen of het verstandig is om dan nog met de auto te gaan en al die dingen te doen."

Bekijk hier de video:

02:24