Duurzaam

Kruidenthee van eigen bodem: 'Het herstelt de Nederlandse natuur'

08 augustus 2019 12:13 Aangepast: 08 augustus 2019 18:33
Beeld © EditieNL

Een lekkere kop kruidenthee van eigen bodem. Dat kan je sinds kort drinken dankzij de nieuwe startup ptthee. De kruiden worden aan de randen van landbouwgrond geplant en dat is volgens het bedrijf meteen goed voor de natuur.

"Er is een gebrek aan biodiversiteit. We wilden iets bedenken om dat te stimuleren", zegt Matthijs Westerwoudt, die samen met Daan van Diepen de startup is begonnen. "Als er meer bloemen op het boerenland zijn is er meer plek voor bijen en vlinders. Zo kwamen we op kruidenthee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Milieuvriendelijk drinken? Laat cappuccino en cola staan

Randen van akkers

Een gat in de markt, denken de mannen, omdat de kruiden daarvoor nu vooral uit het buitenland worden gehaald. De kruiden van ptthee komen van het land van Nederlandse boeren. "Ze hoeven alleen een randje van akkers of weilanden af te zetten daarop worden onze kruidenmengsels gezaaid. De boeren hoeven er verder niks aan te doen, maar delen uiteindelijk wel mee in de winst."

Het oogsten doen ze zelf. De helft blijft dan staan, zodat bijvoorbeeld bijen nog wel een plek hebben. "Hoe meer mensen onze producten kopen, hoe beter we voor de natuur kunnen zijn. Het planten van veel kruiden herstelt de Nederlandse natuur", aldus Matthijs.

Duurzaam

Duurzaam en goed voor de biodiversiteit dus en daar hebben ook consumenten wel behoefte aan. Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels zijn Matthijs en Daan hun bedrijf op precies het goede moment begonnen. "Bedrijven, maar ook wij zelf, willen graag laten zien dat we goed doen. Het is eigenlijk een enorm ego-ding. Je voelt jezelf er beter door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groene bushokjes trekken internationale aandacht: 'Cadeau voor de bijen'

Wel moet zo'n product goed uitlegbaar zijn. "Dat maakt het sterk en dat hebben ze heel goed gedaan. Maar tien jaar geleden was dat niet gelukt. Er is op dit moment een beweging gaande waarin we allemaal het duurzame omarmen. Dat ze het nu willen uitdragen is precies op het goede moment."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore