Slapstick

CatVideoFest: waarom is de kat de held van het internet?

07 augustus 2019 13:54 Aangepast: 07 augustus 2019 18:50
Beeld © CatVideoFest 2019

Morgen is het zover: op internationale Kattendag vertonen filmhuizen op zes plekken in Nederland 70 minuten lang kattenfilmpjes tijdens het CatVideoFest. Maar waarom zijn kattenfilmpjes toch zo populair? En waarom doet de hond het net even wat minder lekker online?

Het verbaast Mei-Ling Djoa van Cinema Delicatessen, de organisatie die het CatVideoFest naar Nederland haalde, eigenlijk ook dat dit bijzondere filmfestival nu al bijna overal is uitverkocht. "Normaal gesproken brengen we serieuze films uit dus aanvankelijk twijfelden we wel of we dit wel moesten doen", zegt Djoa tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kattenfilmpjes op groot scherm: CatVideoFest eindelijk ook in Nederland

Het CatVideoFest, dat al jaren in de Verenigde Staten wordt georganiseerd en daar inmiddels is uitgegroeid tot een waar fenomeen, moet volgens Djoa leiden tot 'een dolle boel in de filmzaal'.

Niet stil zitten

"Ik dacht eerst dat Amerikanen gewoon gek zijn dat ze dit leuk vinden", zegt Djoa. "Maar inmiddels heb ik ook 70 minuten zitten kijken en ik heb echt veel gelachen. Het was toch echt genieten. Mensen gaan hier met een groepje heen om te ontspannen en lekker te lachen. Het hoeft echt niet stil te zijn in de zaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met een schattig kattenfilmpje krijg je alles voor elkaar

Waarom de kat online een veel grotere filmster is dan de hond, is volgens Maarten Reesink, televisiewetenschapper en docent Animal Studies van de universiteit van Amsterdam, simpel: katten zijn betere slapstick-acteurs. "Katten zijn solitair, ze leven in hun eigen wereld en trekken zich niets van die camera aan", legt Reesink uit.

Korte snack

"Hondenfilmpjes zijn er genoeg, maar katten winnen het nog altijd. We kijken graag naar schattige dieren. Dieren die lijken op onze baby's met hun grote hoofden en ogen en kleine neusjes, hun ronde vorm en wat haar. Honden hebben dat ook, maar wat katten doen – ergens op, onder, achter zitten of springen – is binnen een paar seconden gebeurd. Dat is voor een online korte snack leuker dan een hond die uren achter een prooi aanzit", zegt Reesink tegen Editie NL.

Online kat versus hond

  • Op Google vind je meer als je zoekt op 'kattenfilmpjes' dan op 'hondenfilmpjes'.
  • Onder de 50 populairste dieren op Instagram zijn wel meer honden- dan kattenaccounts.
  • Katten zijn juist populairder dan honden bij korte gifjes.
  • Maar we gebruiken wel meer honden-emoji dan de kattenemoji.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van