Ga naar de inhoud
Babyshower maar dan anders

De 'dadchelor': vieren dat je bijna vader wordt én bier drinken

Pieter Schoonaard kreeg een biertaart in plaats van een luiertaart Beeld © Editie NL

Cupcakes maken, luiertaarten aansnijden, cadeautjes uitpakken onder het genot van een roze of blauw drankje: de ooit uit Amerika overgewaaide babyshower is allang geen bijzonderheid meer in ons land. Maar nu worden ook steeds vaker aanstaande vaders in het zonnetje gezet op hun zogenoemde 'dadchelor' of 'daddy shower'. "Het is de laatste avond dat je dronken thuis kan komen."

Ook dit nieuwe festijn komt – uiteraard – uit de Verenigde Staten. Volgens Pinterest is het aantal ideeën over zogenoemde 'man showers' dat wordt gedeeld sinds 2015 met maar liefst 150 procent toegenomen. Ook Nederlandse vaders in de dop moeten er sinds een tijdje aan geloven.

Complete verrassing

Eén van hen is Pieter Schoonaard uit Krimpen aan den IJssel. Half oktober is zijn vrouw uitgerekend van hun eerste kindje. "Het was een complete verrassing", zegt Pieter tegen Editie NL. "Toen mijn vrouw en ik van een afspraak kwam, zei ze ineens: ‘We moeten nog even daarheen, naar de voorkant van dat gebouw’. Dat vond ik wel wat raar, maar een zwangere vrouw spreek je natuurlijk niet tegen."

Babyshowers
Lees ook:
Babyshowers worden steeds groter: 'Zwangerschap mag echt gevierd worden'

Daar aan de voorkant van het gebouw zag Pieter ineens zijn vrienden, broer en zwager staan. In plaats van een luiertaart kreeg Pieter een 'biertaart'. "We gingen bier drinken en spareribs eten. Ik kreeg ook wel babycadeautjes zoals kinderboekjes, maar ook whisky en een Playboy", zegt Pieter.

Actievere vaderrol

Volgens Helene van Santen, hoofdredacteur van Kek Mama, past de 'dadchelor' in de trend dat mannen ook steeds meer bezig zijn met het krijgen van een kind. "Ze hebben een actievere vaderrol. Ze nemen een paar weken vrij rond de geboorte en kiezen er vaak zelf voor om minder te gaan werken. Daarmee verschuift de zorg ook steeds meer naar beide ouders. Dat was tien jaar geleden wel anders", zegt Van Santen tegen Editie NL.

Bedrijven
Lees meer:
Bedrijven geven langer vaderschapsverlof: 'Het mooiste cadeau dat je kunt krijgen'

Van Santen vindt de dadchelor 'wel leuk en grappig', maar vindt het wel opmerkelijk dat de babyshowers van vrouwen vaak 'heel brave' feestjes zijn waar vrouwen poppen luiers aan gaan doen terwijl mannen veel bier gaan drinken. "Maar goed, vrijgezellenfeesten van mannen zijn doorgaans ook wilder dan die van vrouwen."

Dronken thuiskomen

Pieter kan een dadchelor aan alle toekomstige vaders aanraden. "Het was een heel mooie avond. Het is de laatste avond zonder verantwoordelijkheden waarop je dronken thuis kan komen."

Bekijk hier de video:

02:04