Perseïden

Goed opletten: deze week veel vallende sterren boven Nederland

05 augustus 2019 14:39 Aangepast: 06 augustus 2019 12:11
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Houd je ogen goed open als je deze week in het donker buiten bent. Je kan namelijk heel veel vallende sterren zien. Daar zorgt meteorenzwerm met de naam Perseïden voor. Op het hoogtepunt kan je wel zestig vallende sterren per uur zien.

De Perseïdenzwerm zorgt ieder jaar tussen half juli en eind augustus voor opvallend veel vallende sterren. De komende week kan je er steeds meer zien. Het hoogtepunt van de sterrenregen is in de nacht van 12 op 13 augustus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimtepuin moet vuurwerk van vallende sterren worden

"Met een beetje geluk kan je zestig vallende sterren per uur zien", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. Wat we dan eigenlijk zien is ruimtepuin dat de dampkring in komt. "Het zijn stofdeeltjes van een meteorietenwolk waar de aarde ieder jaar langs komt."

Naar het oosten kijken

Nicolien verwacht dat we vanavond een goede kans hebben de vallende sterren te zien. "Alleen in het zuidoosten is wat bewolking, in de rest van het land kan je ze waarschijnlijk wel zien." Rond middernacht zie je de meeste vallende sterren.

Nicolien raadt aan op een donkere plek te gaan staan. Het liefst buiten een dorp of stad. "Er wordt vaak aangeraden naar het oosten te kijken en je moet wel wat geduld hebben." De maan kan wat roet in het eten gooien. "Het wordt volle maan dus je hebt wat meer restlicht dan anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore