Boekje Lezen

Caroline leest voor op YouTube: 'Voor wie de taal niet spreekt of even geen tijd heeft'

05 augustus 2019 12:19 Aangepast: 05 augustus 2019 17:06
Caroline Hillinga en dochter Sam Beeld © Eigen foto

Wordt je kind graag voorgelezen, maar heb jij er even geen tijd voor? Dan helpt Caroline Hillinga je graag. Een maand geleden startte zij haar YouTube-kanaal Boekje Lezen. "Ik hoop kinderen van ouders die nog niet zo goed Nederlands kunnen te bereiken." Maar ook voor ouders die gewoon even geen tijd hebben voor het zoveelste verhaaltje, is het een uitkomst.

"Boekje lezen!" roept dochter Sam (2) een paar keer per dag naar haar moeder Caroline Hillinga uit Leiden. "Het is een lekker moment samen. Ik vind het leuk in zo'n verhaal te zitten en gekke stemmen op te zetten. Sam kan dan ook echt schrikken en in een deuk liggen, dat is zo cool", zegt Caroline tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlezen goed voor babybrein: 'Kind krijgt grotere woordenschat'

"Ik geloof ook dat het heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind", vervolgt ze. Op de peuterspeelzaal waar Sam naar toe gaat, ontmoette Caroline ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn. "Ik dacht: ik film het gewoon en zet het op online. Zo kunnen zij er met hun kinderen naar kijken en dat helpt hen bij de taalontwikkeling." Voorleeskanaal Boekje Lezen op YouTube werd zo een maand geleden geboren.

Zoveel mogelijk kindjes

Het is niet het eerste leeskanaal online. "Er zijn er veel waarbij je alleen het boekje ziet, de plaatjes. Dat vinden kinderen niet zo boeiend. Ik lees met mijn dochter op schoot. Kinderen willen beweging zien." Daar gaat wat research aan vooraf. "Het is nog wel een gedoe met rechten, je mag niet alles zomaar voorlezen online." Voor nu kan ze vooruit met alle Disney-boekjes of de serie Liselotje en ze zoekt nog contact met kinderboeken-uitgeverijen.

Caroline kreeg direct positieve reacties. "De peuterspeelzaal zet het in de nieuwsbrief zodat meer ouders kunnen gaan kijken. En ook het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.) deelt het in hun app." Dat is precies wat ze wil. "Zoveel mogelijk kindjes voorlezen in gezinnen waar dat een toegevoegde waarde heeft."

'Nog een keer'

Ook ouders die gewoon even niet kunnen of willen voorlezen, hebben wat aan haar kanaal, denkt Caroline. "Mijn dochter wil echt acht keer per dag lezen. Als je het uit hebt, roept ze 'nog een keer'. Terwijl je zelf soms denkt, uhm, nou nee."

Caroline is van plan haar dochter nog lang voor te lezen. "Tot vier jaar heeft het de meeste invloed. Het maakt niet uit hoe je voorleest, hoe het klinkt. Een kind pik altijd wat op. Je kan woorden uitleggen of juist de fantasie vergroten. Als Sam te oud wordt, ga ik gewoon on the road om andere kinderen voor te lezen."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore