Ga naar de inhoud
Biertje?

Brandweermannen uit Almere en Lelystad brouwen eigen 'Bluswater'

De brouwmeester aan het werk Beeld © Facebook Brouwerij Bluswater

Drie brandweermannen uit Lelystad en Almere zijn naast het blussen van branden, ook druk met het brouwen van hun eigen biertjes onder de toepasselijke naam Bluswater. Inmiddels zijn de biertjes zo populair dat de aanvragen voor kerstpakketten nu al binnenstromen.

Zoals zoveel hobby's begon ook deze thuis. In de keuken van brandweerman Dennis Vleugel om precies te zijn. Daar brouwden Dennis, zijn broer en brandweercollega Marco en collega Bob Prummel hun eerste biertjes. "Maar op een gegeven moment begon het behoorlijk te stinken, dat vond mijn vriendin minder leuk", zegt Dennis tegen Editie NL.

Best veel bier

In een jaar na de oprichting van brouwerij Bluswater, zijn de drie brandweermannen van een loods waar ze '100 liter bier in twee keteltjes' brouwden, inmiddels verhuisd naar de grote brouwerij De 7 Deugden in Osdorp, waar ze de overcapaciteit huren. "Hier brouwen we 1000 tot 1500 liter per keer", zegt Dennis. "In het begin dachten we dat we met 100 liter 'best veel' hadden gebrouwen, maar toen de website eenmaal af was, ging het snel en waren de vaten zo leeg." 

'Een
Lees ook:
'Een bierbuik? Ik?' Mannen, hij verdwijnt pas als je erkent dat je hem hebt

Dennis en collega Bob zitten samen in een brandweerploeg, broer Marco in een andere. "Zo heeft er altijd wel iemand vrij die zich met het bier kan bezighouden."

Brand in Limburgse brouwerij

Inmiddels hebben de mannen drie soorten bier in hun Bluswater-assortiment: Witje (witbier), Blondje (blond bier) en Ladderszat (een quadrupel). Elke naam naar een andere brandweertaak: van het redden van poes Witje uit een boom tot het beklimmen van de brandweerladder. Dennis: "Mijn broertje en ik hadden de naam 'Bluswater' al heel lang in ons hoofd totdat een Limburgse brouwerij een keer in brand vloog en vervolgens op het idee kwam om een biertje zo te noemen. Toen besloten we dat dat de naam van de brouwerij moest worden en ieder nieuw biertje een eigen, originele naam."

Politie
Lees ook:
Politie vindt geen drugslab, maar thuisbrouwerij

De brouwende brandweermannen zijn op dit moment al druk bezig met kerst. Een pakket waarin de biertjes verpakt zijn in een oude brandweerslang doen het tot verbazing van Dennis heel goed. "Het is toch grappig dat dat zo aanslaat?"

Andere provincies 

Om het bier in de rest van het land onder de aandacht te brengen, maken de mannen handig gebruik van collega-brandweermannen uit andere provincies. "De biertjes geven we dan gewoon mee. Dat scheelt logistiek heel veel werk."