Eten op bestelling

Geen keukenprinses maar afhaalkoningin: 'De meeste restaurants weten wie ik ben'

02 augustus 2019 14:53 Aangepast: 02 augustus 2019 19:57
Josja de Vries: 'Alles liever dan zelf moeten koken' Beeld © Editie NL

Kook jij altijd de sterren van de hemel of is je keuken de minst gebruikte ruimte in je huis? Volgens onderzoek van Bruynzeel Keukens blijkt dat 1 procent van de Nederlanders nooit thuis kookt. Tegelijkertijd heeft Thuisbezorgd het drukker dan ooit. "We leven een veel gejaagder leven."

Chinees, sushi, pizza, pasta, kebab. Noem een gerecht of Josja de Vries uit Emmen heeft het weleens besteld. Of beter gezegd: heel vaak. De 29-jarige medewerker van het UWV kookt namelijk nooit zelf. "Ik vind koken echt niet leuk, maar kan het stiekem ook écht niet", zegt ze tegen Editie NL.

Voor miljarden besteld

Josja staat hier zeker niet alleen in. Volgens een onderzoek van Bruynzeel Keukens maakt zo’n 1 procent van de Nederlanders nooit hun eigen maaltijd klaar. Daarbij bestellen we steeds meer: in 2016 bestelden we voor 1,2 miljard euro, in 2017 voor 1,5 miljard en in 2018 al voor 1,7 miljard. Dit jaar zullen we naar verwachting voor zo’n 2 miljard euro gaan bestellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Takeaway en Just Eat akkoord over fusie, Jitse Groen blijft topman

Inga Blokker van het Food Service Instituut Nederland is niet verbaasd over deze cijfers. "We koken minder omdat we geen zin hebben om na te denken over 'wat we vanavond weer eens gaan eten'. Maar ook omdat we geen tijd hebben. Je koopt als het ware ruimte in je hoofd", zegt Blokker tegen Editie NL.

Gemak kopen

Volgens Blokker gaan consumenten steeds meer voor 'gemaksoplossingen'. "We leven een veel gejaagder leven. Daarom zijn er mensen die vaak hun eten bestellen, maar ook mensen die vaak uit eten gaan, en kiezen voor de goedkopere restaurants. We zijn bereid geld neer te leggen voor gemak. Zeker als het economisch goed gaat."

Volgens Blokker speelt met name voor vrouwen ook nog de prestatiedruk een rol. "Ze willen goed en lekker koken, terwijl ze daar geen tijd meer voor hebben. Dus dan gaan ze maar bestellen."

'Ik doe het al zolang'

Josja blijft voorlopig doorgaan met bestellen. "Ik doe dit al zo lang. De meeste restaurants waar ik mijn eten bestel, kennen me zelfs inmiddels." Zelfs het telkens moeten wachten op haar eten, vindt de Emmense niet erg. "Alles liever dan zelf moeten koken. Bovendien, als ik heel lang moet wachten, eet ik gewoon even een snack."

120 pizza’s per uur 

Uit cijfers van Takeaway (het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl) blijkt dat:

  • Nederlanders het vaakst pizza's bestellen: we bestellen per uur maar liefst 120 pizza's
  • We 's nachts liever wat anders bestellen: kipshoarma 
  • De snelste bestelling 1 minuut en 57 seconden duurde, over een afstand van 978 meter

Bron: Takeaway

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore