Gemeente niet blij

Nederland straks vol lachgaswinkels? 'Je ziet iedereen met zo'n ballon'

02 augustus 2019 12:40 Aangepast: 02 augustus 2019 18:38
Beeld © ANP

De eerste lachgaswinkel van Nederland opent vandaag in Venray. De gemeente is daar niet blij mee, maar kan het niet tegenhouden omdat het gebruik van lachgas legaal is. Wordt dit een grotere trend, of blijft het bij deze ene winkel?

Het idee voor de winkel ontstaat als eigenaar Mathieu Hölzken een paar maanden geleden op vakantie is. "Ik ga zelf naar festivals en je ziet iedereen met zo'n ballon", zegt hij tegen Editie NL.

Hölzken ziet daardoor ook de overlast die het gebruik van lachgas veroorzaakt. "Er zijn risico's en het zorgt voor troep. Toen dacht ik: hoezo reguleren we het niet? Op een plek waar toezicht wordt gehouden en waar mixgebruik met drugs of alcohol niet is toegestaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Venray krijgt eerste lachgaswinkel van Nederland

Gezondheidsrisico's

Deskundigen maken zich zorgen om het gebruik van lachgas. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten door lachgas neemt snel toe. Veelvoorkomende klachten waren misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, maar daarnaast ook pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst.

Lachgas is legaal in Nederland. Veel gemeenten verbieden verkoop op straat en sommige gemeenten hebben het gebruik van lachgas op straat verboden. Landelijk wordt momenteel onderzocht of lachgas aan banden kan worden gelegd.

Toezicht houden

Dat reguleren gebeurt volgens Hölzken in zijn nieuwe winkel 'Valse Lucht', die vandaag opengaat, gelijk met de start van de kermis in Venray. In de winkel heeft hij dertig bioscoopstoelen neergezet, waarin gebruikers een ballonnetje lachgas kunnen inhaleren.

De gemeente is er niet blij mee, maar omdat de verkoop van lachgas onder de warenwet valt kunnen ze er niet veel aan doen. Wel zijn er afspraken gemaakt. "We verkopen geen pakketten die mee naar buiten mogen. Je gebruikt het in de winkel, waar we toezicht houden en uitleg geven. We schenken ook geen alcohol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misselijkheid, hoofdpijn en verminderd zicht: meer gezondheidsklachten door lachgas

'Stap er niet in'

Het gebruik van lachgas neemt dus toe, maar toch denkt retaildeskundige Cor Molenaar niet dat andere gemeenten zich ook zorgen moeten maken over de komst van dit soort winkels. "Het is een hype die, denk ik, gaat overwaaien", zegt Molenaar. "Er is nu veel aandacht voor, maar er zit een gezondheidsrisico aan vast. Ik verwacht dat de overheid ingrijpt als dit groter wordt."

Hij adviseert ondernemers dan ook om er niet aan te beginnen. "Nu zijn er nog trucs om het te mogen verkopen. Zo mag het niet op straat verkocht worden, maar via een bestelbedrijf mag het wel. Net als bij drugs en alcohol zullen er regels komen. Stap er dus niet in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore