Man kust man

Zoenprotest belangrijk: 'Homoseksualiteit prima, maar we willen het niet zien'

01 augustus 2019 15:19 Aangepast: 01 augustus 2019 15:28
Beeld © Gerry Images

"Zoen op straat, op school, bij de sportclub en in de kroeg." Die oproep doet COC Nederland, de belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap. Want ook in Nederland is het voor stellen van hetzelfde geslacht nog steeds niet zo normaal om in het openbaar te zoenen als voor hetero-stellen.

"Dat kunnen we ook in Nederland nog wel gebruiken", reageert Philip Tijsma van COC Nederland op het zoenprotest van twee gitaristen van metalband Rammstein. Tijdens een optreden in Rusland gaven zij elkaar een kus om een statement te maken tegen de anti-homowetten die in dat land gelden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rammstein maakt statement: zoenend op Russisch podium

In Nederland lijkt dat normaal, maar volgens het COC is er nog veel te winnen. "We zitten nu in de situatie dat we zeggen dat homoseksualiteit geen probleem is, maar toch willen we het niet echt zien." Tijsma haalt een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau aan: ongeveer een op de drie Nederlanders vindt zoenende mannen op straat aanstootgevend.

Zichtbaar voor acceptatie

"Een deel van de LHBTI-gemeenschap trekt zich dat toch aan en dat maakt dat mensen elkaar minder aanraken in het openbaar", zegt Tijsma. Dat vindt hij jammer, want "zonder zichtbaarheid geen acceptatie."

Daarom is de Pride in Amsterdam, waarin deze week aandacht wordt gevraagd voor homoseksualiteit en gelijke rechten voor iedereen in de regenbooggemeenschap, nog altijd belangrijk. "Tijdens de Pride durven de meesten wel", legt Tijsma uit. "Maar eigenlijk zouden we het altijd moeten doen."

Altijd zoenen

Het COC heeft geen gerichte acties gepland om zoenen in het openbaar geaccepteerder te maken, maar denkt dat stellen die elkaar willen kussen dat altijd moeten doen. "Zoen op straat, op school, bij de sportclub of in de kroeg. Laat je die ruimte niet afpakken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore