58 uur in bloed

Dagenlang onder invloed: wanneer mag je weer rijden na drugsgebruik?

01 augustus 2019 13:48 Aangepast: 01 augustus 2019 18:36
Beeld © iStock

Het merendeel van de jongeren die weleens een xtc-pil gebruiken, weet niet hoe lang het duurt voordat ze daarna weer in de auto mogen stappen. Dat blijkt uit een enquête van jongerenorganisatie TeamAlert. Hoe lang moet je wachten voor je na drugsgebruik weer mag rijden?

Uit de enquête, afgenomen onder 1460 jongeren die xtc gebruiken, blijkt dat 61 procent van hen denkt dat ze na 16 uur weer mogen autorijden. In werkelijkheid kan het wel 58 uur duren voor xtc uit je bloed is.

Campagne

De jongerenorganisatie is daarom een campagne gestart om meer bewustwording te creëren. "Jongeren denken vaak goed bezig te zijn, omdat ze op de camping van een festival blijven slapen en dus niet meer 'onder invloed' rijden, maar de dag erna is het ook nog niet uitgewerkt", vertelt een woordvoerder.

Hoe lang een pil precies invloed heeft, is niet te zeggen. "Dat hangt af van verschillende dingen: hoe zwaar is de pil, hoeveel pillen heb je genomen, wat  heb je gegeten?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bart en Daniëlle kwamen om het leven door xtc, hun families komen nu in actie

Rijden

Dat beaamt ook Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. "De uren die je moet wachten totdat je weer kan autorijden zijn inschattingen. Het laagste getal is de minimale duur en het hoogste de maximale duur. Hoe lang de drug zichtbaar is, hangt van allerlei dingen af. Ga dus niet uit van hoe je je voelt, maar hou de maximale tijd aan (zie grijs kader, red.), dan ben je safe."

In de auto stappen met een xtc-pil achter de kiezen is gevaarlijk, waarschuwt ook het instituut. "Als je xtc gebruikt, slaap je slecht en eet je slecht. Hierdoor ben je een stuk minder scherp en heb je een verminderd reactie- en concentratievermogen."

Hoe lang blijven drugs in je lichaam?

De enquête is gericht op xtc, omdat dit volgens TeamAlert de meest gebruikte drug onder jongeren is. Maar hoe lang hebben andere drugs invloed op je rijgedrag?

Cannabis

Over het algemeen blijft het 6 tot 8 uur in je speeksel, maar bij chronische blowers is het significant langer aanwezig. "Je krijgt na cannabisgebruik een katerachtig gevoel en je bent een stuk minder scherp", aldus het Trimbos-instituut.

Cocaïne

Bij een eenmalige dosis is het 3 tot 4 uur zichtbaar in je speeksel, maar bij zwaar gebruik of herhaaldelijk doseren enkele uren langer. "Neem je meer dan kunnen mensen een katerig gevoel krijgen, hoofdpijn en een kort lontje hebben."

Speed

Bij eenmalig roken, spuiten of snuiven blijft het 10 tot 20 uur zichtbaar in je speeksel, bij slikken 15 tot 25 uur en bij zwaar of meermaals gebruik zelfs 16 tot 40 uur per dosis. Trimbos-instituut: "Speed werkt langer, dus mensen raken eerder uitgeput omdat ze niet kunnen slapen."

GHB

Per dosis blijft het 4 tot 8 uur zichtbaar in je speeksel, maar bij continu gebruik zal dat langer zijn. "Als je een nieuwe dosis neemt voordat de vorige dosis is uitgewerkt, kan je sneller out gaan. Maar als het helemaal is uitgewerkt, heb je daarna eigenlijk niet heel veel na-effecten."

Xtc

Xtc is 16 tot 40 uur zichtbaar in het speeksel. Bij twee pillen of meer kan dat 19 tot 58 uur zijn. Het heeft onder meer invloed op je reactie- en concentratievermogen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore