Ga naar de inhoud
Niet zonder risico

Bezint voordat je aan een reptiel begint: baasjes dumpen te vaak hun reptielen

Marcel de Ronde op zijn knieën voor één van zijn leguanen Beeld © Editie NL

Mensen moeten beter nadenken voordat ze een exotisch reptiel aanschaffen als huisdier. Dat vindt de gemeente Rotterdam. Het komt volgens de gemeente namelijk nog te vaak voor dat reptielen door hun eigenaar worden gedumpt of dat ze weten te ontsnappen.

Zeeschildpadden, alligators, slangen, kaaimannen, agamen en leguanen. Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, moeten mensen die dit soort reptielen als huisdier willen houden, nét even wat langer nadenken of ze de zorg wel aankunnen. Sterker nog, de gemeente zou het liefst zien dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voorwaarden gaat stellen aan het houden van bepaalde diersoorten.

Gedumpte wurgslangen

Dat is nodig, zegt de gemeente, want in het hele land worden geregeld reptielen gedumpt. Zo werd vorige week nog in Apeldoorn een ontsnapte leguaan gevonden die zich in een boom had verschanst. Vorige maand werd er een zeer giftige mangrovenachtboomslang in Nieuwkoop aangetroffen en begin mei kropen twee gedumpte wurgslangen rond  in het Limburgse Eijsden.

Twee
Lees ook:
Twee wurgslangen gedumpt in Zuid-Limburg

"Veel mensen hebben echt geen idee waar ze aan beginnen als ze een reptiel in huis nemen", ziet Rob Dumont van de Reptielenopvang in Zwanenburg. "Het gebeurt nog te vaak dat we reptielen hier binnenkrijgen die door mensen zijn gedumpt, of die zelf zijn ontsnapt of door de eigenaar worden gebracht."

Ontzettend hard bijten

Je hebt volgens Zwanenburg veel kennis nodig om dit soort dieren te kunnen houden. Wist je bijvoorbeeld dat een leguaan ontzettend hard kan bijten of heel hard met zijn staart kan slaan? "Of mensen weten niet dat reptielen enorm kunnen groeien. Ze weten niet wat ze met een grote krokodil of slang van 1,5 meter aan moeten", zegt Dumont tegen Editie NL.

Dat
Lees ook:
Dat is schrikken: Anthony ontdekt slang in appartement die maanden vermist was

Marcel de Ronde uit Ridderkerk woont niet alleen met zijn vrouw maar ook met een aantal neushoornleguanen, gifkikkers, doornstaartagamen en baardagamen samen. Hij wist wél waar hij aan begon, zegt hij tegen Editie NL. "Mijn vader heeft altijd reptielen als huisdier gehad, dus ik ben ermee opgegroeid. Dus ik wist onder meer dat ze ontzettend veel onderhoud nodig hebben: dat je het terrarium moet schoonmaken, de temperatuur moet meten, moet voeden", zegt De Ronde.

Dumpen op Marktplaats

Bovendien worden volgens De Ronde en Dumont door veel mensen de hoge kosten – voor lampen, voeding en bassins - onderschat. "Ik zie dat heel veel mensen impulsief en zonder kennis een reptiel aanschaffen. Ze zien ze als statussymbool maar beseffen niet wat het allemaal vraagt", zegt De Ronde.

Met als gevolg dat ze er al snel genoeg van hebben en hun reptielen of op straat dumpen of op Marktplaats. En dat kan zelfs gevaarlijk zijn, zegt Dumont. "Sommige reptielen kunnen giftig zijn of kunnen flink bijten."

Gedumpte
Lees ook:
Gedumpte schildpadden zwerven over straat in de Achterhoek: 'Ze zijn extreem mager'