EditieNL

Hof: ook met Tesla-autopilot mag bestuurder geen telefoon vasthouden

31 juli 2019 14:24 Aangepast: 31 juli 2019 16:31
Vincent Everts in zijn Tesla. Beeld © Eigen foto

Ook al rijd je met de autopilot aan in je auto, dan nog blijf je volgens de wet de bestuurder. En dus gelden dezelfde regels als voor alle andere automobilisten, en mag je je telefoon niet gebruiken. Trendwatcher Vincent Everts vond van niet, maar het gerechtshof oordeelt anders.

En dus moet Everts de boetes die hij kreeg voor het vasthouden van zijn smartphone in zijn Tesla Model X betalen. Het hof in Leeuwarden bevestigt het vonnis van de kantonrechter vorig jaar november, waar Everts tegen in beroep was gegaan.

Everts vecht de boetes aan omdat hij vindt dat de wetgeving is verouderd terwijl de techniek wel verder is ontwikkeld. Hij betoogde dat hij omdat de auto zelf kan rijden, remmen en optrekken dankzij de automatische piloot niet de feitelijke bestuurder is. Het enige dat hij hoeft te doen, is toezicht houden op de autopilot van zijn auto, redeneerde hij.  

Geen rijinstructeur

Zijn advocaat Tjalling van der Goot maakte in het hof een vergelijking met een rijinstructeur, die volgens de wet wel een telefoon mag vasthouden. Een instructeur is tijdens een les verantwoordelijk maar bestuurt de auto zelf niet, betoogde Van der Goot.

Dat gebeurt allemaal terwijl iemand die nog geen rijbewijs heeft, fouten maakt omdat hij nog leerling is, aldus het verweer.

Aan- en uitzetten

Maar voor de rijinstructuur geldt het verbod om te telefoneren niet. Hij houdt weliswaar toezicht. maar bestuurt de auto niet dus mag het, blijkt uit eerdere uitspraken die het hof heeft geraadpleegd voor het vonnis. 

Everts is wél de feitelijke bestuurder, simpelweg omdat hij de autopilot moet aanzetten en weer moet uitzetten om te kunnen rijden, oordeelt het hof.

Gehoopt op hint van het hof

De advocaat van Everts, Tjalling van der Goot, noemt de uitspraak teleurstellend, maar had hem ook wel verwacht gezien het eerdere vonnis. "Laat ik het zo zeggen. Ik viel niet van mijn stoel toen ik het hoorde."

De beroepszaak was verder vooral bedoeld om de discussie over trage wetgeving aan te zwengelen, zegt Van der Groot. Het punt van Everts is dat de wetgeving op technologisch gebied vaak achterloopt en sneller vernieuwd kan worden dan nu gebeurt.

De hoop was dat het hof een soort hint zou geven in de uitspraak die gebruikt zou kunnen worden in de lobby om wetgeving sneller aangepast te krijgen. "We hadden op een signaal van het hof gehoopt, maar dat kwam er niet", aldus Van der Groot.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van