'Spannende vondst'

Janessa (9) en Ditte (10) vinden mensenbotten tijdens het spelen

30 juli 2019 17:08 Aangepast: 31 juli 2019 09:17
Ditte en Janessa stuitten gisteren ineens op mensenbotten Beeld © Editie NL

Een mooie steen? Een stuk hout? Janessa van der Zouw (9) en Ditte Faaij (10) waren maandag nietsvermoedend aan het spelen in een perkje in het Utrechtse Cabauw toen ze ineens stuitten op iets hards. Na onderzoek bleken het zeer oude mensenbotten te zijn.

 "Ik dacht al gelijk: dit klopt niet", zegt Chantal van Doorn, moeder van Janessa, toen haar dochter en vriendinnetje Ditte met 'een stuk hout' en 'een mooie steen' thuiskwamen. Van Doorn dacht meteen dat het botten zouden kunnen zijn, maar deze 'waren te groot voor een dier'.  "Ik zei ook meteen: 'ga maar eens jullie handen wassen'."

Ruggengraat van 100 jaar oud

De toegesnelde politie en een forensisch specialist constateerden even later dat het inderdaad om menselijke botten ging. Nadat de meisjes de vindplaats in het perkje hadden aangewezen, vond de politie nog meer botten. "Dat bleek een ruggengraat te zijn, die meer dan honderd jaar oud is", zegt Van Doorn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch botten gevonden bij graven Vaticaan in zoektocht naar vermist meisje

Ondanks dat Janesse en Ditte de botten hebben gevonden, mogen ze ze niet houden. "Maar dat hoeft ook zeker niet van mij", zegt Van Doorn. De forensisch specialist heeft de botten meegenomen voor verder onderzoek.

Lijk op twintig plekken

Volgens stadsarcheoloog Martijn Defilet komt het vaker voor dat menselijke botten worden gevonden. "Eén lijk kan op twintig plekken liggen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de grond veel is verplaatst", zegt hij tegen Editie NL. Ook zijn er plekken die ooit fungeerden als begraafplaats, daar zou je er ook veel kunnen tegenkomen.

"In Arnhem zijn best wat plekken waar je het niet verwacht, maar waar je hele stukken vindt. Er is daar in de oorlog veel gebombardeerd dus daar liggen nog resten van oorlogsslachtoffers. Dat maakt het wel spannend. Het is dan interessant om te achterhalen om wie dat dan kan gaan", zegt Defilet.

Geen verder onderzoek

Toch zullen we dat van deze botten nooit te weten komen. De politie en de gemeente Lopik hebben besloten – nadat werd geconstateerd dat de botten meer dan honderd jaar oud waren - geen verder onderzoek te doen naar de herkomst van de botten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore