Verbranden

Goed smeren vinden we lastig: zonwerende kleding populair

30 juli 2019 13:46 Aangepast: 30 juli 2019 18:40
De beschermende kinderkleding van UV-Fashions. Beeld © UV-Fashions

Heerlijk die zon en dat zomerse weer, maar de rode huid na een stranddag of een biertje op het terras is minder prettig. Naast het traditionele insmeren, kiezen steeds meer mensen voor uv-werende kleding.

Ondanks dat we altijd gewaarschuwd worden voor de kracht van de zon, verbrandde het afgelopen jaar 10 procent meer Nederlanders dan in 2017. Dat blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Vooral tijdens 'vergeten zonmomenten', zoals sporten, fietsen of wandelen, verbranden mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen de zon? Zoek het hier op

Bij zonkracht 5 kan iemand die nog niet veel in de zon is geweest binnen 20 minuten verbranden en bij zonkracht 7 al binnen 15 minuten. Bij zonkracht 8 is dat binnen 10 minuten, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Modieuze kleding

Hoewel we dus hardleers lijken, worden we ons volgens Jan Willem van der Sterre, van UV-Fashions, wel degelijk bewuster van de gevaren van uv-straling. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in uv-werende producten zoals kleding en paraplu's. "Elk jaar verkopen we 30 procent meer producten. Dat komt vooral doordat we veel meer modieuze kleding aanbieden."

"Gemiddelde kleding beschermt wel, maar niet zoveel als uv-werende kleding. Onze producten beschermen je voor 98 procent", zegt Van der Sterre tegen Editie NL. "Wij werken met kleding die op een bepaalde manier is gebreid. Daardoor wordt de dichtheid van de items vergroot en bieden ze meer bescherming."

Zwarte kleding

Volgens dermatoloog Bing Thio nemen mensen de adviezen vaak niet serieus. "We komen er elk jaar mee, dus mensen worden er moe van. Maar het is wel belangrijk. Huidkanker komt pas later."

Als je geen zonwerende kleding hebt, kun je volgens de dermatoloog ook iets zwarts aantrekken. "Zwarte kleding weert uv beter dan witte kleding. Verder geldt: hoe dichter de stof, des te beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore