Ga naar de inhoud
Huisdieren

Meer honden vergiftigd door nieuw muizengif

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Het aantal huisdieren dat is vergiftigd door een nieuw soort ratten- en muizengif is vorig sterk toegenomen. In 2017 kwamen er 3 meldingen binnen van vergiftigde huisdieren, vorig jaar waren dat er 35. Vooral honden zijn het slachtoffer.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat onderdeel is van het UMC Utrecht, brengt deze cijfers naar buiten. Het gaat om gif waar de stof alfachloralose inzit. In Nederland wordt het nog maar kort als bestrijdingsmiddel gebruikt.

Politie:
Lees ook:
Politie: virus waarschijnlijk oorzaak dode en zieke honden Diemerbos

Het middel zorgt ervoor dat knaagdieren snel in een diepe slaap vallen en vervolgens overlijden door onderkoeling. Alfachloralose wordt steeds vaker gebruikt, omdat traditionele ratten- en muizengiffen, op basis van bloedverdunners, niet meer zijn toegestaan.

Gevaar voor mensen

Volgens het NVIC lopen mensen ook het risico op vergiftiging, waarbij na inname epileptische aanvallen en coma kunnen ontstaan. Op dit moment komen er zo'n 85 meldingen per jaar binnen over kinderen die oude, bloedverdunnende middelen binnenkrijgen.

Door deze middelen te vervangen door alfachloralose, verwacht het NVIC dat het aantal ongelukken met deze stof zal gaan toenemen. "Dit zou een zorgelijke ontwikkeling zijn omdat alfachloralose ernstigere vergiftigings-verschijnselen veroorzaakt", schrijft het centrum.

Boeren in oorlog met gigantische muizenplaag

02:04