Pride Week

Eindelijk tijd voor actie: 'Dragqueens moeten discriminatie melden'

29 juli 2019 15:17 Aangepast: 29 juli 2019 18:39
Jennifer Hopelezz: "Laat me gewoon zelf kiezen hoe ik erbij wil lopen" Beeld © Editie NL

Vanaf vandaag kunnen reizigers die in een taxi van Uber slachtoffer zijn van discriminatie, dit melden via een speciale knop. Dat deze hard nodig is ondervond dragqueen Jennifer Hopelezz, die laatst een aantal taxibedrijven een intentieverklaring tegen discriminatie liet tekenen, maar alsnóg werd geweigerd door een Uber-chauffeur.

"Ik ben voor de tweede keer in een jaar tijd geweigerd door een taxi. Dat was tien dagen nadat we in samenwerking met taxibedrijven zoals Uber, een intentieverklaring hebben getekend", zegt dragqueen Jennifer Hopelezz tegen Editie NL. "Het is bizar dat mensen mij nog steeds afkeuren op hoe ik eruit zie. Laat me gewoon zelf kiezen hoe ik erbij wil lopen. Ik ben zelf een keer voor kankerhomo uitgemaakt."

Veilig over straat

Hopelezz vindt het belangrijk om deze discriminatie onder de aandacht te krijgen, zeker gedurende de Pride Week die afgelopen weekend in Amsterdam is begonnen. "Zeker deze week lopen veel LGHTB-ers in Amsterdam. Die moeten veilig over straat kunnen. En mocht er een keer iemand uitgescholden of geweigerd worden, moeten ze dat kunnen melden. Ze moeten gewoon aangifte doen of naar een anti-discriminatiebureau gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diva Mayday komt in actie na mishandeling dragqueen

Hopelezz lanceert daarom vandaag samen met Uber een speciale 'meld-discriminatie-knop', en een campagne waarin duidelijk wordt wat te doen bij discriminatie. Dat er veel sprake is van discriminatie van dragqueens, weet ook Philip Tijsma van COC Amsterdam. "Per jaar komen er ongeveer 1600 meldingen binnen bij de politie en bij discriminatiebureaus. Dat is een topje van de ijsberg, want niet alles wordt gemeld en slechts 20 procent doet aangifte", zegt Tijsma tegen Editie NL.

Geroep en gelach

Het gaat volgens Tijsma lang niet altijd om fysiek geweld, maar vooral ook om emotioneel geweld. "Een afkeurende blik, starende mensen of geroep en gelach als je voorbij komt, dat komt wel veel voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Conducteur en dragqueen: Michel gaat vandaag als Kassandra Rich naar het werk

Dragqueen Kassandra Rich, die vorige week op Roze Maandag van de Tilburgse kermis als drag-conducteur door Nederland reisde, kent deze vervelende opmerkingen maar al te goed. “Ja, dat gebeurt”, zegt ze nuchter tegen Editie NL. "Niet continu, maar er wordt weleens 'iej' geroepen of er wordt heel hard gelachen. Ik reageer daar echt niet op, ik probeer er boven te staan."

Kassandra Rich en vriendin Magica Kassandra Rich en vriendin Magica

'Ik word niet angstig'

Rich geeft toe dat ze veel vaker met auto gaat dan het openbaar vervoer neemt als ze 'fully dressed' is. "Je weet nooit met wie je in de coupe zit. Vooral in de avond als het rustig is, ga ik het uit de weg", zegt Rich, die tot nu toe nog nooit geweerd is door een taxichauffeur. "Maar ik ken de verhalen van drags die wel worden geweigerd. Dat is triest. Maar angstig word ik niet, dan wint de ander namelijk."

Volgens Tijsma heeft de Tweede Kamer in april nog beloofd om meer werk te maken van gelijke rechten voor de LGHTB-gemeenschap. "Maar dat is nog niet echt gebeurd", zegt Tijsma. "We blijven daarom mensen oproepen die iets overkomt, dit ook te melden. Alleen dan kunnen we er zicht op krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore