Ga naar de inhoud
Voor-wat-hoort-wat

Hotels overspoeld door influencers die gratis nachtje willen

"Hallo volgers, dit hotelbed slaapt echt heerlijk" Beeld © iStock

Als een beetje serieuze influencer – lees: met heel veel volgers – een foto en een enthousiaste aanbeveling van een hotel of restaurant op zijn of haar Instagram zet, kan dat tot heel wat bekendheid leiden. Die influencer wil er natuurlijk wél wat voor terug: voor een gratis nachtje of etentje kan het hotel of restaurant een lovende post verwachten. Maar wanneer is een influencer waardevol en wanneer niet?

Inntel Hotels krijgt zoveel verzoeken om gratis nachtjes van influencers dat de keten sinds kort een zogenoemd 'influencer-formulier' op haar website heeft staan. Hierin wordt onder meer gevraagd wat hij of zij écht voor de hotelketen zou kunnen betekenen. Vooral de hotels in Rotterdam, Amsterdam en Zaandam zijn populair bij de fervente Instagrammers.

"We kregen zoveel verzoeken voor gratis nachtjes slapen in één van onze hotels", verklaart Oscar Risamena, communicatiemanager Inntel Hotels tegen Editie NL. "Zeker wel tien per week. Dat zijn er te veel en werd daardoor heel onoverzichtelijk."

Knalblauw
Lees ook:
Knalblauw afvalmeer walhalla voor influencers

Door middel van het formulier kan Inntel meteen zien of het voorstel serieus is en of de twee partijen echt wat aan elkaar hebben 'in commercieel opzicht'. "We hebben een strenge selectieprocedure", zegt Risamena. "Het moet ons wel iets opleveren natuurlijk. Iemand met een doelgroep jonger dan 20 jaar of die alleen maar schrijft over fashion is een no-go. Een influencer met een profiel dat is gericht op reizen en met een doelgroep vanaf 25 jaar past weer veel beter bij ons."

Doelgroep, niche en engagement

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 25 duizend influencers actief. Volgens Daan Sip van Social Reblz, een bedrijf dat influencers koppelt aan merken en organisaties, verdient slechts 5 procent van hen genoeg om er van te kunnen leven. Volgens Sip doet Inntel er goed aan door te kijken of een influencer een duidelijke doelgroep, niche en goede engagement (veel likes en comments) heeft of niet. "Zo kun je het kaf van het koren scheiden", zegt Sip tegen Editie NL.

Social
Lees meer:
Social influencers verdienen bakken met cash

Lovend over hotel 

Als je als hotel graag buitenlandse hotelgasten wil trekken, dan zou je volgens Sip moeten samenwerken met Spaanse, Aziatische of Amerikaanse influencers met uiteraard veel volgers. "Als je als consument iemand volgt en die praat lovend over een bepaald hotel, dan neemt degene dat sneller aan dan wanneer zij een tv-reclame voorbij ziet komen", zegt Sip.

Dat Inntel Hotels zich hiervan bewust is, blijkt wel uit het feit de keten een apart budget per hotel heeft, speciaal voor influencers. Risamena: "Bovendien werken we aan een nieuwe strategie: we focussen minder op aanvragen van influencers en benaderen zelf actief influencers die wij echt bij ons vinden passen."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl