Doe-het-zelf

Koel voor 'n prikkie met zelfgemaakte airco

25 juli 2019 15:39 Aangepast: 26 juli 2019 14:04
Stills Beeld © Youtube.com/DIYProjects

Het is nog nooit zo warm geweest in Nederland. Jezelf koel houden is voor iedereen de nummer één prioriteit op deze dagen. We zoeken daarom massaal naar airco's, maar je kan er ook zelf een maken.

Door de extreme hitte ziet Marktplaats de vraag naar alles wat verkoelt enorm toenemen. Deze week werd er meer dan 100.000 keer op 'airco' gezocht. Bij Bol.com zien ze een 'hittepiek' en worden waterpistolen, ventilatoren, en airco's vaker verkocht dan normaal.

Mocht een airco kopen op het laatste moment niet lukken dan kan je er heel goed zelf een maken. De beste tips van het internet op een rijtje:

1. De makkelijke oplossing:

Leg wat flessen water in de vriezer en plaats ze als ze lekker koud zijn voor je ventilator. Zo is de lucht die je ventilator blaast extra koel.

2. Iets meer moeite:

Wie iets meer moeite wil doen, bouwt zijn eigen airco. Het principe is hetzelfde: gekoelde flessen water en een ventilator, maar dan in een box met luchtpijpen. In dit filmpje van wetenschapsprogramma Galileo zie je hoe het moet.

3. Tip van de profs:

Wie het echt groots aan wil pakken, gaat aan de slag met lege plastic flessen en een stuk karton. In sloppenwijken is dit een veel gebruikte manier van koelen en ook sommige legers gebruiken het in hun kampen in warme gebieden. Halveer de plastic flessen, plaats de kant waar de dop aan zit in een vel karton en hang dit in het raam. Zo komt er meer koele lucht je kamer binnen, zonder elektriciteit te gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van