Winterse beelden

Afkoel TV: krijg je het kouder door te kijken naar sneeuw en schaatsen?

25 juli 2019 12:18 Aangepast: 25 juli 2019 18:36
Schaatsers in Giethoorn Beeld © iStock

Is een ijsje, zwembad of een ventilator binnen handbereik niet genoeg om je koel te krijgen vandaag? Dan komt RTV Oost met een oplossing: Afkoel TV. Op de donderdag waarop het op sommige plekken veertig graden kan worden, zendt de zender beelden van besneeuwd Overijssel uit.

Omdat het vandaag wel veertig graden kan worden, zendt RTV Oost vandaag alleen maar winterse beelden uit: schaatstaferelen, besneeuwde landwegen en files door gladheid. Afkoel TV, noemt de Overijsselse zender het.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoek je verkoeling? Neem een warme douche

Of het echt effect heeft, betwijfelen deskundigen. "Het heeft alles te maken met priming", legt neurowetenschapper Mark Tigchelaar uit. Dat is onderzocht door een groep mensen naar filmfragmenten van bejaarden te laten kijken en een andere groep naar een autorace.

Net wat koeler

"Daarna liepen beide groepen terug naar een lift. De groep die naar oude mensen had gekeken, liep langzamer dan de groep die naar racen had gekeken. Dat zal bij die koude beelden ook gelden." In je lichaam verandert er dus niet veel, maar het kan net wat koeler voelen.

Afkoel TV is de hele dag live op tv en hier online te volgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van