Ga naar de inhoud
Biometrie

Betaal je in de toekomst met je hartslag? 'Je unieke kenmerken zijn heel belangrijk'

Beeld © iStock

Het Amerikaanse leger heeft een apparaat ontwikkeld waarmee je op 150 meter afstand herkend kan worden aan je hartslag. Met een speciale infrarood-lasertechniek hopen ze vijanden te kunnen identificeren en uit te schakelen. Het idee achter dit apparaat is dat je hartslag net zo uniek is als je vingerafdruk of je iris. En ook in ons eigen leven kan het een rol gaan spelen.

Als je eenmaal de hartslag van een persoon hebt geregistreerd, kun je degene vervolgens altijd herkennen, zegt Ronald Huijgens van Unisys, specialist in biometrie. "Als je eenmaal de hartslag hebt, kun je deze niet meer kwijtraken of vergeten. Mensen met kwade bedoelingen kunnen deze niet namaken. Je unieke kenmerken zijn heel belangrijk", zegt Huijgens tegen Editie NL.

Alleen bij groot gevaar

Toch ziet Huijgens niet dat hartslag-herkenning dé nieuwe manier gaat worden waarmee we straks onze auto openen, onze computer ontgrendelen en geld overmaken. "Ik zie niet de voordelen om zoiets groots toe te passen. Ik zou het alleen inzetten als er een groot gevaar is voor de veiligheid en omgeving. Als je iemand al een keer hebt gearresteerd, heb je de hartslag-gegevens van degene al en zou je het kunnen gebruiken."

Big
Lees ook:
Big Brother iPhone-case herkent je via biometrie

Maar wat maakt ons nog meer uniek dat op een praktische manier kan worden gebruikt? "De meest betrouwbare techniek is de iris- en de netvliesscan. Daar zit heel veel informatie in die jou uniek maakt", zegt Huijgens. Maar ook onze eigen – unieke – manier van lopen: hoe je je knieën buigt, je je voeten afrolt en hoe je versnelt.

Handtekening en stem

Daarnaast is de handtekeningherkenning even betrouwbaar als de vingerafdruk, volgens Huijgens. "Als je slimme software gebruikt, kun je de snelheid meten. Ook kijk je waar de druk zit in een handtekening. Dan is dat heel goed bruikbaar." Iets minder bruikbaar is stemherkenning, die niet alleen het geluid meet maar ook de manier waarop dingen worden uitgesproken.

'Foto's
Lees ook:
'Foto's slachtoffers kindermisbruik ingezet voor gezichtsherkenning'

Maar dit alles is nog lang niet zo gewoon geworden als gezichtsherkenning, zegt ook techjournalist Bram van Dijk. "Dat is echt gemeengoed geworden. Gemak dient de mens, dus ik verwacht zeker dat in de toekomst alles aan de hand van biometrie gaat."

Betalen met je hartslag

Van Dijk denkt dat je hartslag wel één van de toepassingen zal zijn. "Banken als  Halifax en the Royal Bank of Canada hebben al geëxperimenteerd met hartslag-identificatie voor hun betaalapp. En Apple Watch meet ook je hartslag, zodat deze 'weet' dat de eigenaar het horloge draagt."

Wat kunnen we volgens Van Dijk nog meer verwachten? Oorschelpidentificatie. "Amazon heeft daar laatst patent op aangevraagd. Blijkbaar is je oorschelp ook uniek: de camera van je telefoon herkent je oor zodat alleen jij je telefoon kan opnemen."

Bekijk hier de video:

02:28