Mongol Derby

Linda (29) in zwaarste paardenrace ter wereld: 'Het is de ultieme test voor mijzelf'

23 juli 2019 15:04 Aangepast: 24 juli 2019 09:44
Linda van Gorkum traint voor de Mongol Derby. Beeld © Eigen foto

Duizend kilometer afleggen over de Mongoolse steppe op zo'n 25 verschillende paarden in tien dagen. Dat is de uitdaging die Linda van Gorkum aangaat in de Mongol Derby. De paardenrace staat bekend als de langste en zwaarste paardenrace ter wereld. "Ik doe het voor mijzelf en voor het goede doel."

De Mongol Derby staat in het Guiness Book of World Records als de langste en zwaarste paardenrace ter wereld. Deelnemers leggen in tien dagen duizend kilometer af over de verlaten Mongoolse steppe. Eén van hen is Linda van Gorkum (29) uit Boskoop.

Linda en de 44 andere deelnemers rijden in de race op zo'n 25 verschillende paarden. Dat is zelfs voor haar, van jongs af aan al gek van die dieren, lastig. "Deze zijn half wild, dus heel schichtig", legt ze uit. "Sommigen hebben nog maar één keer in hun leven een zadel op gehad."

'Fysiek heel zwaar'

Vorig jaar hoorde ze over de Mongol Derby van een Nederlander die toen meedeed aan de race. "En het liet mij niet meer los", verklaart Linda haar deelname. "Het lijkt mij een fantastische ervaring. Ik ben tien dagen afgesloten van de buitenwereld. Ik leef primitief en het is fysiek heel zwaar. Het is de ultieme test voor mijzelf."

Daarnaast haalt ze met haar deelname geld op voor twee goede doelen: Cool Earth en Stichting Neurofibromatose. Vooral dat laatste doel gaat haar aan het hart. Haar 9-jarige dochter Isa lijdt aan die aandoening. "Het is een aangeboren afwijking waardoor je een tekort aan een eiwit hebt dat met de opbouw van cellen in het hele lichaam te maken heeft." Patiënten met neurofibromatose hebben meer kans op 'ongeremde celgroei in de zenuwuiteinden'.

Linda's dochter Isa (9) Linda's dochter Isa (9)

Hersentumor

Isa kreeg daardoor vier jaar geleden een hersentumor. "Dat kan in de toekomst vaker gebeuren." Met het door Linda opgehaalde geld kan de stichting meer onderzoek naar de aandoening doen. "Ik hoop meer naamsbekendheid aan de ziekte te kunnen geven, maar de race doe ik echt voor mijzelf." 

Om die race te volbrengen sport Linda vier keer per week met een personal trainer. Ondanks dat ze al veel ervaring heeft met langeafstandsritten met haar paard, is dat nodig. "Ik zal 11, 12 of 13 uur in het zadel zitten. Dat is fysiek en mentaal heel zwaar", legt Linda uit, die normaal gesproken als accountant op kantoor zit. "En als ik niet op tijd binnen ben, moet ik bij lokale families aankloppen of in de openlucht slapen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joey zit onder de blauwe plekken na 222 ritjes in achtbaan voor het goede doel

Uitvallen door het eten

Toch ziet bijna nergens tegen op. "Ik kijk er juist heel erg naar uit. Mijn grootste angst is dat ik moet stoppen en die duizend kilometer niet af kan maken." De helft van de 45 deelnemers staat dat te wachten. "Omdat ze te ver achter liggen, door blessures of omdat ze niet tegen het Mongoolse eten kunnen."

Familie, vrienden en dochter Isa kunnen niet mee. Linda: "Ze gaan mij volgen via de website en sociale media van de Mongol Derby." Isa is wel heel trots op haar moeder. "Ze is heel betrokken en heeft laatst zelfs een spreekbeurt gegeven over de race."  

De Mongol Derby wordt tussen 4 en 17 augustus gereden. Tot die tijd zoekt Linda sponsoren voor de goede doelen waar zij voor rijdt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore