Alles hetzelfde

Tweeling is samen extra succesvol: 'Je versterkt elkaar'

23 juli 2019 12:07 Aangepast: 23 juli 2019 18:40
Anne en Esther Vedder richtten samen een sierradenmerk op. Beeld © Editie NL

De net 18-jarige Jurriën en Quinten Timber zijn de nieuwste talenten van Ajax. Ze treden misschien in de voetsporen van Frank en Ronald de Boer, ook al zo'n succesvolle tweeling die hetzelfde vak kozen. Tweeling-onderzoekers zien het vaker. "Als je dezelfde aanleg deelt dan is het niet zo gek dat je dezelfde keuzes maakt."

Een enorm talentvolle tweeling op het voetbalveld, dat hebben we eerder gezien. De broertjes Timber, die een contract bij Ajax hebben getekend, treden in de voetsporen van de broertjes De Boer. In het schaatsen kennen we Michel en Ronald Mulder en Sanne en Lieke Wevers presteren beiden in de turnhal.

De broers Timber na het tekenen van hun contract bij Ajax De broers Timber na het tekenen van hun contract bij Ajax

Eco de Geus, hoofd van de afdeling Biologische Pyschologie aan de VU en directeur van het Nederlands Tweelingenregister, ziet het vaker. "Tweelingen maken best wel veel dezelfde keuzes. Keuzes in wat ze eten, wat ze doen. Als je dezelfde aanleg deelt dan is het niet zo gek dat je dezelfde keuzes maakt. Gemiddeld genomen doen tweelingen dat vaker dan andere mensen."

Samen een bedrijf runnen

Dat weet ook de eeneiige tweeling Anne en Esther Vedder. Samen richtten ze het succesvolle sieradenmerk Vedder&Vedder op. "We hebben altijd al hetzelfde gedaan", zegt Anne tegen Editie NL. "We zaten in een groep niet bij elkaar in de klas en toen mistten we elkaar zo erg dat we weer zijn teruggezet." Ze hebben beiden dezelfde studie gedaan en delen dezelfde vriendengroep.

Anne en Esther waren als kind al onafscheidelijk Anne en Esther waren als kind al onafscheidelijk

Dat ze nu samen een bedrijf runnen, vindt Anne dan ook niet gek. "We hadden beiden al een passie voor sieraden. Esther is wat creatiever, ik zakelijker. Zij bedenkt de collecties, ik doe de marketing. Het liep gewoon zo."

'Je versterkt elkaar'

Onderzoeker De Geus weet dat het niet alleen maar toeval is. "Juist eeneiige tweelingen doen vaak hetzelfde in hun leven. Je bent genetisch hetzelfde. Je hebt dus ook dezelfde talenten." Dat een tweeling daarnaast vaak opgroeit in hetzelfde gezin, dezelfde buurt en naar dezelfde school gaat, maakt dat beide helften van een tweeling opvallend vaak een zelfde soort leven gaan leiden als ze volwassen zijn.

Volgens Anne is het een voordeel dat ze haar sieradenmerk samen met haar zus leidt. "Je versterkt elkaar. Je kent elkaar door en door en dus kun je ook streng zijn tegen elkaar. Met een zakenpartner of vriend zou ik dat niet hebben. We staan er samen alleen voor in ons werk. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik een tweeling ben."

Anne en Esther op hun eigen kantoor Anne en Esther op hun eigen kantoor

Aard verloochenen

De Geus ziet het bij sommige tweelingen toch anders lopen. "Er komt ook wel rivaliteit voor. Want je wil op een gegeven moment je eigen identiteit krijgen en je afzetten door iets anders dan je broer of zus te gaan doen." Bij de meeste tweelingen stopt dat na de puberteit en trekken ze toch opvallend veel met elkaar op. "Als je talenten op hetzelfde vlak liggen en je vind het leuk om dat te doen, is het moeilijk om je aard te verloochenen."

Anne zou niet zonder haar zus willen of kunnen. "Zelfs als we los van elkaar op vakantie gaan, houden we de hele dag contact." Het enige nadeel dat ze als tweeling in hun bedrijf hebben: "We zien er precies hetzelfde uit. Nieuwe werknemers weten nooit wie wie is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore