Condor Challenge

Joey zit onder de blauwe plekken na 222 ritjes in achtbaan voor het goede doel

22 juli 2019 16:26 Aangepast: 22 juli 2019 18:02
Joey Schadenberg na de 222 ritjes in de Condor Beeld © Laurens van Heerde

"Ik leef nog", zegt Joey Schadenberg als hij maandagmiddag de telefoon opneemt. Afgelopen weekend zat hij twee hele dagen in een achtbaan om geld voor het goede doel op te halen. Na 222 ritten in de Condor in Walibi zit hij onder de blauwe plekken, "maar ik heb het zo geweldig gehad."

Het begon als een grap op Twitter. 'Voor elke retweet ga ik een keer in de Condor', schreef achtbaan fan Joey Schadenberg (18) uit Harlingen in maart. Het ging harder dan verwacht. Na een dag had hij al honderden retweets en reacties. "Ik moet zo'n 17 uur in de achtbaan", vertelde hij toen aan Editie NL.

Dit weekend ging zijn Condor Challenge van start. Om tien uur zaterdagochtend stapte hij in de oude achtbaan van pretpark Walibi die bekend staat om zijn oncomfortabele ritjes. Het plan was tot acht uur 's avonds door te gaan.

Regen en onweer

"Maar na een uur ging het regenen", vertelt een enigszins blauwe Joey maandag via de telefoon. "Dat is meteen een stuk zwaarder, want met 80 kilometer per uur tegen de regen in… Dat is geen pretje."

Toen het ook nog begon te onweren boven Biddinghuizen, werd de Condor stil gezet. "Ik heb pauze genomen en na een uur konden we weer beginnen." Mede door deze hindernis haalde Joey zijn streven van 250 ritjes niet, maar met de 222 rondjes in de Condor die hij het volhield is hij heel erg blij.

'Echt saai'

Het zwaarste moment kwam op zondag. "Na 170 ritjes zag ik het echt niet meer zitten tot de 200 te gaan. Het werd gewoon echt saai en ik dacht waar doe ik het eigenlijk voor", zegt Joey. "Gelukkig kwamen er toen weer wat vrienden en familie langs en door die support wist ik toch door te zetten."

Omdat zoveel rondjes in een achtbaan flink wat van zijn lichaam vroegen, kwamen de EHBO'ers van Walibi af en toe langs. "Ze zeiden dat ik goed op mijn lichaam moest letten." In totaal nam Joey vier paracetamolletjes. "Ik had vooral pijn aan mijn bovenbenen, elleboog en schouders." Een dag na zijn challenge heeft hij alleen nog flinke blauwe plekken op zijn schouders. "Maar ik voel me eigenlijk wel prima", reageert Joey verrast.

Joey met supporter tijdens zijn laatste ritje in de Condor. Joey met supporter tijdens zijn laatste ritje in de Condor.

Weer naar Walibi

De Condor Challenge werd niet alleen in het leven geroepen om Joey zijn belofte op Twitter na te komen. Hij vroeg vrienden en familie hem te sponsoren. De 1592 euro die hij ophaalde, gaan naar Stichting Opkikker. "Ze vonden het een hele gave actie. Het respect dat ik van die mensen kreeg, was echt te gek."

Een nieuwe challenge om zijn record te verbeteren, sluit Joey niet uit. "Al zou ik dan wel een andere baan kiezen. Deze is gewoon te zwaar." Komend weekend is de achtbaan fan weer in Walibi. "Dan laat ik de Condor even links liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore