Google heeft vorige week zeven zogenoemde 'stalker-apps' verwijderd uit de Playstore. Met behulp van deze apps kun iemand ongemerkt je telefoongebruik en locatie volgen, als iemand de app op jouw telefoon heeft geïnstalleerd. Als gebruiker merk je daar helemaal niets van, want de app is niet zichtbaar in het systeem. "We weten niet dát het gebeurt. Dat is eng en gevaarlijk."
Je WhatsApp-berichten, je agenda, alle locaties waar jij bent geweest, je contactpersonen. Als iemand een stalk-app op je telefoon heeft geïnstalleerd, kan degene 'heel veel zien', zegt Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws. "Dus ja, deze apps zijn best wel eng."
Afgelopen week gooide Google zeven apps, die in de Play Store stonden onder namen als Phone Cell Tracker, Spy Tracker en Track Employeers Check Work Phone Online Spy Free, uit de Play Store omdat het aanbieden van de commerciële spyware in strijd is net het beleid van Google.

"De Hoverwatch App kijkt om de zoveel minuten waar je bent geweest. Dus als jij op een dag door de stad loopt, kan degene precies bijhouden op welke plekken bent geweest", zegt Verlaan. "Stel je voor dat iemand zijn partner niet vertrouwt en deze app op zijn partners telefoon installeert, dan heeft hij/zij bewijs als jij zegt dat je ergens bent geweest waar je niet echt bent geweest. Zo ver gaat dat."
Opgesloten in je huis
Susanne Slikkerveer komt met haar bedrijf 4Happinezz op voor vrouwen en kinderen die te maken hebben gehad met onder meer stalking. "De impact van stalking is heel groot. Je gaat nergens meer heen, je zit opgesloten in je eigen huis. Je hebt altijd angst en zit continu over je schouder te kijken. Je vreest de hele tijd wat er nu gaat gebeuren", zegt Slikkerveer tegen Editie NL.

Slikkerveer, die zelf ook slachtoffer is geweest van een stalker, hoort nog maar weinig over online stalking. "Dat betekent niet dat het niet gebeurt, maar we weten niet dát het gebeurt. Dat is eng en gevaarlijk. Het icoontje van deze apps is niet zichtbaar dus dan weet je het niet. Als het om fysieke stalking gaat, zie je bijvoorbeeld een auto voor de deur staan. Maar nu weet je niet dat iemand je op afstand volgt."
Volledig gefixeerd
Hoewel Slikkerveer geen slachtoffers kent van online stalking, 'gaan we er nog van schrikken hoe vaak het gebeurt'. "Stalkers denken anders dan wij denken. Met zulke apps wordt het heel gemakkelijk gemaakt. Ze zijn volledig gefixeerd op hun slachtoffers dus ze zullen er alles aan doen om hen te volgen. Als dat op deze manier kan, gaan ze dat zeker doen", zegt Slikkerveer.

Volgens Jay Remmelzwaal, juridisch adviseur bij ICTRecht, moet je een goede juridische reden hebben om zo’n app op iemands telefoon te installeren. "Op het eerste gezicht mag je dit niet doen. Je moet een goede reden hebben én kunnen verantwoorden waarom je deze persoonsgegevens wil verzamelen. Bovendien moet je altijd degene informeren van wie je de data gaat verzamelen", zegt Remmelzwaal tegen Editie NL.
Ouders volgen kinderen
Zelfs als een bezorgde ouder een volg-app op de telefoon van zijn kind willen installeren, krijgt een ouder te maken met privacy-voorwaarden. "Dan wordt het een belangenafweging. Een kind heeft altijd recht op privacy. En natuurlijk wil een ouder weten waar het kind is, maar het recht op privacy geldt voor iedereen, ook voor kinderen."